کیا K5؛ صفر تا 100 اُپتیمای 2024 در ایران!
اپتیمای جدید بدون تردید یکی از جذاب ترین وارداتی های بازار است و ما در این مطلب به سراغ نقد و بررسی طراحی کیا K5 رفته ایم
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ از ابتدای قرن بیست و یکم میلادی بود که کیا سدان جدیدی با نام اپتیما را به سبد محصولات خود اضافه کرد و از آن زمان تا کنون، پنج نسل از این سدان خانوادگی کیا و با نام ها مختلف به بازار عرضه شده است و سه نسل از این مدل که عبارتند از فیس لیفت نسل دوم، نسل سوم و نسل چهارم نیز در کشور حضور داشتند که به یکی از محصولات پرطرفدار کیا در بازار ایران تبدیل شدند.
با این حال پس از ورود پیتر شرایر «Peter Schreyer» سرطراح معروف و اسبق کیا به این کمپانی در سال ۲۰۰۶ و بیش از یک دهه پس از اینکه نسل سوم اپتیما در سال ۲۰۱۱، راه را برای یکی از مهم ترین داستان های رشد و دستاوردهای صنعت خودرو هموار کند، محصولات کیا یک پوست اندازی عمیق را تجربه کردند و حال شاهد آن هستیم که به دلیل وجود مدیرانی خوش فکر و دوراندیش، جسور و کارآزموده و نیز انتخاب های هوشمندانه و دعوت از نخبگان طراحی و مهندسی صنعت خودرو در کنار سرمایه گذاری صحیح، چگونه سبب شده تا نام کیاموتورز و محصولات آن مترادف با زیبایی، ایمنی و کیفیت قرار بگیرد و مدل K۵، چگونه سدان های سایز متوسط را بازتعریف کرده است.
حال اما مدل K۵ که پیش از این با نام «Optima» شناخته می شد، تقریبا پنج سال پس از رونمایی از نسل پنجم ان، در دور جدید واردات خودرو، توسط کوشا خودرو به بازار ایران رسیده و با این مقدمه طولانی، شما خوانندگان محترم آخرین خودرو را به مطالعه نقد و بررسی طراحی نسل جدید کیا K۵ «اپتیما» دعوت می کنیم.
طراحی کیا K۵ در نمای بیرونی
کیا K5 جدید، محصول تفکر و ایده پردازی تیم طراحی کره ای به سرپرستی کریم حبیب«Karim Habib» که سابقه همکاری با کمپانی های ب ام و و اینفینیتی را دارد، است. که طراحی آن توجهات جهانی را به خود جلب کرده و توانسته تحولی را در بازار محافظه کار سدان های سایز متوسط جهانی ایجاد کند. جدیدترین نسل کیا K5 که در واقع پنجمین نسل مدل اپتیما است می خواهد به این نوآوری در طراحی که توسط نسل سوم و چهارم به نمایش درآمده است ادامه دهد و از دستاوردهای طراحی نسل سوم به عنوان یک محصول ساختارشکن در این سگمنت پیشی بگیرد.
زبان طراحی قدرتمند و زاویه دار در کنار فرم پردازی پویا و جسورانه اجزا، K5 را به اتومبیلی جسور، جذاب و البته متفاوت با هم کلاسان خویش تبدیل کرده است. محور اصلی این طراحی، مدرن تر کردن پوزه ببر« Tiger Face» یا « Tiger Nose» کیا بوده که با جلو پنجره پهن و نازک جلو که تا ساختار چراغ های جلو و کاپوت کشیده شده است، مشخص می شود.
در نمای جلو، بزرگترین تغییر، دماغه پوزه ببر تکامل یافته است. اگر دقت کنید می بینید که در این نما استفاده از المان های کرومی در نمای جلو بسیار محدود شده است. در واقع در گذشته و در نسل قبلی، از قالب های کرومی برای اتصال چراغ های جلو و قسمت بیرونی جلو پنجره استفاده می شد، اما این بار یک انحنای سه بعدی، به طور طبیعی این دو عنصر را با هم ترکیب می کند.
در کنار این مورد، در طراحی الگوهای استفاده شده بر روی جلو پنجره از پوست کوسه الهام گرفته شده است که با وجود ایجاد حس بصری نامنظم، اما حالتی سه بعدی آن را واضح تر کرده است. طراحی شارپ و تیز چراغ ها و گرافیک آن ها نیز کاملا یادآور «ekg» یا خطوط نوار قلب است که هنگام روشنایی در شب جلوه ای جذاب تر را در نمای جلو K5 ایجاد می کند و در امتداد جلو پنجره، عمق خوبی را به دماغه بخشیده است.
همچنین کاپوت طولانی تر اجرا شده است و خط جدایش کاپوت و سپر حذف شده است که سبب شده نگاه را بر روی چراغ های روشنایی در روز متمرکز کند. در کنار این ها، ما خطوط اصلی روی کاپوت را داریم که با حالتی موازی، به سمت پایین امتداد پیدا کرده اند و نگاه ها را به سمت لوگوی جدید کیا و دماغه «پوزه ببر» هدایت می کنند. هر چند که در این قسمت جریان خط اغراق آمیزی را شاهد نیستیم، اما مجموع این ایده ها جالب به نظر می رسد که در عین حال که آینده نگر و مدرن می باشد، عناصر این نما را برای ارائه تصویری ساده و اسپرت هماهنگ می کند.
طراحی سپر و مجموعه ورودی های هوای آن از فرم پردازی و تناسبات مناسبی برخوردار است. به این صورت که جریان خطوط اجرا شده بر روی آن و تقاطع ان ها با چراغ های جلو و برش«Chamfer» امتداد یافته از ورودی های هوای گوشه های سپر که با زاویه ای تقریبا ۹۰ درجه در چراغ ها ادغام شده است، چهره جسورانه و پویا به این نما بخشیده است که توانسته از نظر بصری، عرض خوبی را به خودرو ببخشد.
هر چند که طراحی ورودی ها هوای سپر، بخصوص ورودی هوای چند ضلعی مرکز سپر کمی گنگ و گیج کننده است، اما به طور کلی قابل قبول و هماهنگ با مجموعه کلی نمای جلو است.ضمن اینکه طراحی و نحوه اجرا قسمت پایینی سپر را باید زیبا بدانیم و در هنگام حرکت چنین به نظر می رسد که می خواهد جاده را به آغوش بکشد. در مورد نمای جانبی، تیم طراحی با بررسی روند تغییر بازار سدان های سایز متوسط، استراتژی مشخصی برای استایل این قسمت در نظر گرفتند.
کیو هوآن کیم « Kyu-Hwan Kim»، یکی از اعضای تیم طراحی K5 اینگونه توضیح می دهد : «سدان های سایز متوسط مختلف و فروش آن ها در مناطق گوناگون بررسی شده است تا با ترجیحات مشتریان در قاره ها، مانند ایالت متحده و اروپا بیشتر آشنا شویم. با این حال K5 مدلی است که در بسیاری از نقاط جهان عرضه و فروخته می شود. بنابراین پاسخگویی به نیازهای مشتریان مختلف در سراسر جهان و انعکاس روندهای تغییر یافته بازار ضروری می باشد. امروزه با تغییر سلیقه مشتریان، طراحی سدان ها، بخصوص سدان های سایز متوسط و بزرگ برای حضور گسترده تر در بازار رقابتی، سبک و سیاقی نزدیک به کوپه ها پیدا کرده اند. بنابراین تیم طراحی و توسعه کیا، تصمیم گرفت تا سبک پیشرفته تر و ظریف تری را در طراحی K5 در پیش بگیرد.»
در نمای جانبی، طراحی جسورانه و تناسبات پویا K5 که سبب تفاوت آن با استایل سدان های سنتی در این سگمنت شده است، کاملا جلب توجه می کند.در کنار این نکته، موضوعی که در این نما وجود دارد، طراحی تمیز و به دور از اغراق عناصر این قسمت است. با این حال استفاده از یک نوار کرومی که از ستون A تا ستون C و در نهایت تا زیر شیشه های عقب امتداد یافته است، هر چند که به بخشی از هویت بصری K5 (اپتیما) تبدیل شده است، اما نحوه امتداد آن در ستون C که حالتی دو تکه دارد عجیب بوده و در یک طراحی بسیار تمیز کمی نامناسب به نظر می رسد.
در قسمت دیگری از بدنه کیا K5 در نمای جانبی، یعنی بر روی گلگیرهای عقب یک خط وجود دارد که در امتداد خط شخصیتی اجرا شده بر روی درهای جانبی بوده که به نظر آزار دهنده است. چرا که حسی از یک زائده بر روی پوستی صاف و شفاف را منتقل می کند که قابل درک و منطقی نیست.
بنابراین می توان گفت که در یک سوم انتهایی پنل جانبی K5، این دو نکته که به آن اشاره شد حالتی نامناسب را در بدنه ایجاد کرده اند و اگر از طرح کلی حذف می شدند، نتیجه کار نیز جذاب تر بود. به طور کلی اما اگر نمای جانبی K5 را به سه قمت یک سوم ابتدایی, بخش میانی و یک سوم انتهایی تقسیم کنیم, بخش میانی را می توان به یک اقیانوس بسیار ارام تشبیه کرد هیچ چیز در جریان نیست, اما در قسمت جلو و عقب امواج در حال برخورد با صخره ها می باشند و این نبود هارمونی میان ویژگی های بصری به نمای جانبی K5 لطمه وارد کرده است.
با نگاهی به نمای عقب K5، طراحی آن را بسیار شلوغ می بینیم. البته K5 در نمای جلو نیز از یک طراحی نسبتا شلوغ برخوردار است، اما در نمای عقب فاقد یک ریتم مشخص در طراحی است و به نظر می رسد که به زمان بیشتری نیاز است تا بتوان به عناصر آن عادت کرد. طراحی چراغ های یک تکه و سرتاسری این نما جذاب است، اما گرافیک بریده بریده نوارها روشنایی آن کمی غریب به نظر می رسد و اگر از نوار نورانی ممتد در عرض چراغ استفاده می شد، نمای عقب K5، از یک ریتم بصری جذاب تری برخوردار می شد. هر چند که همین گرافیک نیز در ایجاد حالتی سه بعدی و برجسته را در این قسمت موفق عمل کرده است
طراحی سپر در نمای عقب نیز در کنار یک خط عرضی امتداد یافته بر روی آن کاملا پویا و واضح به نظر می رسد. ضمن اینکه اجرا یک خط عرضی دیگر بر روی در صندوق، توانسته ظاهری وسیع تر را در K5 ایجاد کند.طراحی دیفیوزرها نیز هر چند که دیگر امروزه در این کلاس عجیب و غریب به نظر نمی رسند، اما جذاب و اسپرت هستند. ضمن اینکه ورودی های هوا عمودی و شارپ گوشه های سپر، حالتی مانند یک سدان GT را به ارمغان آورده است. هر چند که می توان تاکید کرد که این عنصر طراحی شده، بیشتر از اینکه کاربردی باشد، جنبه بصری برای K5 به وجود آورده است.
طراحی کیا K۵ در نمای داخلی
شهرت K5 تنها به طراحی بیرونی آن خلاصه نمی شود، بلکه فضای داخلی اسپرت نیز بخش مهمی از روند طراحی آن به شمار می آید.در طراحی داخلی، می توان گفت که ما با یک فضای اسپرت و آینده نگر روبه رو هستیم که در آن تمرکز بر راننده در الویت قرار دارد.
در فرایند توسعه طراحی فضای داخلی نیز، برای تحقق این امر، سه عنصر که عبارتند از؛ « عریض و افقی»، « احجام خالص» و «سخت و تصفیه شده» به عنوان عناصر اصلی شکل دهنده فضای کابین در نظر گرفته شده اند. به طوری که استفاده از خطوط مستقیم و افقی برای ایجاد حس گسترده تر از فضا، ایجاد تناسباتی واضح و بدور از پیچیدگی های فرمی و جزئیاتی مستحکم و مرتب، سبب شده تا نمای داخلی K5 از شخصیتی اسپرت برخوردار شود.
استفاده از نمایشگر و کلاستر یک پارچه نیز بر اساس همین هویت راننده محور فضای داخلی شکل گرفته است. ضمن اینکه طراحی دریچه های سیستم تهویه باریک، هر چند که مطابق با آنچه که در ترند روز طراحی اتفاق می افتد صورت گرفته است، اما به گفته تیم طراحی کیا، این طرح سبب شده جلوه بصری وسیع تری در کابین ایجاد شود.
کنسول میانی نیز در مقایسه با نسل قبلی بلندتر و پهن تر شده است که با در نظر گرفتن قابلیت های استفاده و طراحی اسپرت، بیشتر متمایل به سمت راننده است که از جمله ویژگی آن می توان به محل قرارگیری شارژر بی سیم که به یک پایه عمودی در جلوی زیر آرنجی قرار گرفته است اشاره کرد. ضمن اینکه طراحان برای ایجاد حس سنتی در کنار ویژگی های مدرن در داخل کابین، از عناصری مانند کنترل ابزار دستی یا دسته دنده مکانیکی بر روی کنسول میانی استفاده کرده اند تا حس عملکردی متفاوت تری را که به طور گسترده در خودروهای مدرن استفاده می شود را به راننده و البته سرنشینان ارائه دهند.
یکی از ویژگی های مهم طراحی داخلی K5 جدید، هماهنگی میان پنل رودری ها و جزئیات روی داشبورد است که از طریق خطوطی به یک دیگر متصل شده اند تا یک وحدت فرمی ایجاد شود و در عین حال گستردگی فضا به حداکثر برسد.بطور کلی اما طراحی کابین K5 جدید، با هدف به حداکثر رساندن ویژگی های راننده محور با موضع «اسپرت» طراحی شده است.