بازگشت خاموشی؛ پشتپرده قطعی برق در سرمای زمستان!
کاهش ذخایر گاز طبیعی و کمبود سوخت جایگزین همچون گازوئیل به عنوان عامل اصلی افت تولید برق نیروگاهها معرفی شدهاند
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ قطعی برق از روز پنجشنبه ۲۲ آذر دوباره کام مشترکان خانگی را تلخ کرد هرچند شیوه غافلگیرانه این اتفاق و بلاتکلیفی حاصل از آن احتمالا دلخوری بیشتری را رقم میزند.
به نقل از تریبون اقتصاد؛ کاهش ذخایر گاز طبیعی و کمبود سوخت جایگزین همچون گازوئیل به عنوان عامل اصلی افت تولید برق نیروگاهها معرفی شدهاند. تقریبا همه میدانیم این وضعیت فعلا چاره ندارد و یا باید با آن کنار آمد یا از مشترکان خانگی خواست با رعایت اصول بهینه مصرف، سراغ صرفهجویی بروند با این حال، وزارت نیرو میتوانست قبل از اتفاقات روز پنجشنبه با اطلاعرسانی مناسب، آنطور که رئیسجمهور پزشکیان بارها وعده داده درباره قیمت بنزین رخ خواهد داد، از میزان غافلگیری روز پنجشنبه بکاهد. چند ساعت بعد و با تاخیر نسبتا زیاد، مردم در جریان وقایع قرار گرفتند و ظاهرا بناست از روز شنبه ۲۴ آذر، برنامه قطعی برق اطلاعرسانی شود.
علت قطعی برق در سرمای زمستان
علت قطعی برق، کمبود سوخت کافی در نیروگاهها است. خیلیها در جریان نیستند اما تولید برق در ایران به گاز وابستگی دارد. آمارها میگویند ۹۰ درصد برق کشور توسط نیروگاههای حرارتی و با سوخت گاز تامین میشود. با شروع زمستان و سرد شدن هوا، همزمان با افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، نیروگاهها دیگر دستشان برای سوزاندن گاز و تولید برق باز نیست.
قطعی برق در چنین شرایطی طبیعی به نظر میرسد. قطعا الان دارید با خوتان میگوید برای جلوگیری از این وضعیت، باید تولید گاز یا برق را افزایش داد اما چون گاز یک سوخت طبیعی است و تولیدش به شکل روزانه سقف مشخص دارد حداقل فعلا از گزینهها حذف میشود.
برق را هم نمیشود مثل آب، پشت سد ذخیره کرد. پس میماند گزینه صرفهجویی که همت تمام بخشها را میطلبد؛ از بخش خانگی و مشترکان عادی گرفته تا صنایع و کارگاههای خرد و کارخانههای بزرگ.
قطعی برق از این منظر، مشکلی ملی است و مشارکت عمومی مردم را میطلبد. آنها میتوانند با صرفهجویی در مصرف برق و گاز، تا حدی مشارکت خودشان را نشان دهند اما وظیفه اصلی قطعا برعهده دولت است و به جذب و اختصاص سرمایهگذاری جدید به منظور توسعه نیروگاهها و مواردی از جمله اورهال و تعمیرات تجهیزات نیاز دارد.
زمان اوج مصرف برق و راهکار صرفهجویی گاز
قطعی برق تا وقتی دولت با کمک مواردی از جمله بورس انرژی و فروش اوراق گواهی صرفهجویی برق به خودش تکان اساسی بدهد، با مشارکت مردم اندکی بهتر خواهد شد. صرفهجویی در مصرف گاز اولین پیشنهاد است. به شهروندان توصیه شده دمای محیط را مدیریت کنند.
قطعی برق با کاهش فشار رادیاتورها و موتورخانههایی که با گاز کار میکنند یا پایین کشیدن فتیله بخاری گازی، وضعیت بهتری پیدا میکند. برای مشارکت در این زمینه، کافی است دمای محیط را روی ۱۸ درجه تنظیم کنید که دمای آسایس در زمستان معرفی میشود. از آن طرف با خاموش کردن لامپهای اضافی فشار روی شبکه برق پایین میآید.
ساعات اوج مصرف، سهم زیادی در صرفهجویی خواهد داشت. خاموش کردن لامپهای اضافی و وسایل برقی پرمصرف، در ساعات اوج مصرف یعنی از ساعت ۱۱ تا ۱۳ و ساعت ۱۷ تا ۱۹ گزینهای جدی است.
فشار شبکه توزیع گاز ممکن است با کاهش دو درجهای دمای محیط منازل کم شود. براساس آمارها، همین مورد کوچک در نهایت به صرفهجویی ۲۵ میلیون مترمکعب گاز منجر میشود که با کارکرد 24 ساعت یکی از فازهای پارس جنوبی در تولید گاز برابری میکند.
قطعی برق قرار است دردسرهای زیادی برایمان رقم بزند. اگر نیروگاهها برای جبران کمبود سوخت، بیخیال گاز شوند و سراغ سوزاندن مازوت بروند، آلودگی هوا جان کلی آدم بیگناه را خواهد گرفت. اگر به منظور مدیریت توزیع برق، بین مشترکان خانگی و صنایع تفکیک قائل شوند، کسبوکارها و بخش تولید زمین میخورند.
قطعی برق مشترکان خانگی با هدف مدیریت میزان مصرف، کلافهکننده است. گزارشهای مردمی نشان میدهد روز پنجشنبه در مواردی تا چهار ساعت قطعی برق برای مشترکان اتفاق افتاد. نبود برق حتی روی آنتندهی موبایل تاثیر میگذارد و مطمئن باشید قطع گاز در این سیاه زمستان، از تمام سناریوها بدتر است.
قدم بعدی پس از قطعی برنامهریزی شده برق
قطعی برق فعلا اولین و در دسترسترین گزینه به نظر میرسد. حتما در جریان هستید از روز شنبه، موج کاهش دما کشور را در برمیگیرد و چون قرار است شاهد شوکی بزرگ باشیم، احتمالا وضعیت ناترازی گاز و کمبود برق بدتر از هفته گذشته خواهد شد مگر اینکه خود مردم همت کنند.
جدول خاموشی برق روز شنبه 24 آذر 1404، علیالحساب روی سامانه برق من و سایت اینترنتی شرکت برق به نشانی tbtb.ir منتشر میشود و با مراجعه به بخش «اطلاعرسانی خاموشیها» در دسترس عموم قرار میگیرد. اطلاعیههای توانیر تا الان خطاب به ادارات و بانکها منتشر شده و از آنها خوسته با تنظیم دمای محیط روی ۱۸ درجه یا کاهش ۵۰ درصدی مصرف برق نسبت به دوره مشابه سال قبل، همکاری کنند. در عین حال اما هر مصاحبهای که از مقامات رسمی بخوانید بلااستثنا، پس از اشاره به کاهش سوخت تحویلی و لزوم حفظ پایداری شبکه سراسری، اعمال محدودیتها را علاوه بر بخش اداری، صنعت و کشاورزی، مربوط به مصرفکنندگان خانگی دانستهاند و در کنارش تلاش میکنند با افزایش ۱۰۰ درصدی تعرفه گاز مشترکان پرمصرف گاز و اعمال تعرفههای جدید برق که گاهی تا پنج برابر هزینه تمام شده تولید برق ارزیابی میشود، رفته رفته اوضاع را کنترل کنند.