دومینو گرانی در بازار؛ نوبت به افزایش قیمت برنج رسید
کیسه 10 کیلوگرمی برنج طارم استخوانی که ماه پیش 138 هزار تومان قیمت خورده بود، اکنون با 148 هزار تومان قابل خریداری است
قیمت ۳۶۰- پس از جنجالهایی که روغن و لبنیات به راه انداختند، حالا نوبت برنج است تا گوی سبقت در رقابت افزایش قیمت اقلام خوراکی را برباید.
کافیست تا سری به یکی از فروشگاههای زنجیرهای محل خود بزنید تا واقعیت را به چشم ببینید. تورم برنج تا همین یک سال پیش منفی بود اما الان قیمت برنج به تبعیت از دیگر کالاهای اساسی در حال تجربه سیر صعودی است.
برنج واقعا گران شد!
طبق به گزارش مرکز آمار ایران، متوسط قیمت برنج ایرانی درجه یک در بازار مواد غذایی 127 هزار و 629 تومان اعلام شده است، یعنی 17.6 درصد افزایش قیمت نسبت به نرخ پارسال. هرچند که سقف قیمت فروش برنج تا 160 هزار تومان نیز محاسبه شده است.
به گزارش قیمت ۳۶۰، قیمت برنج خارجی درجه یک نیز با افزایش ۱۹.۵ درصدی نسبت به سال گذشته، با میانگین قیمت ۶۹ هزار و ۹۵۸ تومان در بازار به فروش میرسد. حداکثر قیمت برنج خارجی ۹۹ هزار و ۳۷۰ تومان اعلام شده است.
برای مثال، کیسه ۱۰ کیلوگرمی برنج طارم استخوانی که ماه پیش ۱۳۸ هزار تومان قیمت خورده بود، اکنون با ۱۴۸ هزار تومان قابل خریداری است. همچنین کیسه ۵ کیلوگرمی برنج عنبربو طبیعت به قیمت ۴۴۶ هزار تومان قابل خریداری است. این درحالی است که ماه گذشته همین کالا ۴۲۰ هزار تومان به فروش میرسید.
۳ دلیل برای گرانی برنج
بررسیهای قیمت ۳۶۰ حاکی از آن است که دلایل گرانی برنج را میتوان در سه مورد خلاصه کرد. در وهله نخست، میتوان به ناترازی میان عرضه و تقاضا برنج اشاره کرد. بصورتی که تقاضا برای برنج افزایش یافته اما عرضه آن در بازار محدود شده است.
از جمله دلیل دیگری که منجر به افزایش قیمت برنج شده، مربوط به عدم عرضه کالا در بازار است. بدین صورت که شرکتهای بزرگ برنج را با تناژههای سنگین خریداری و از عرضه آن تا زمان مشخص شدن قیمت قطعی جلوگیری میکنند.
خبرگزاری تسنیم دلیل دیگری برای این ناترازی معرفی میکند. به روایت این خبرگزاری «کاهش واردات» دلیل اصلی کمبود برنج در بازار و به تبع، گرانی این کالا شده است. تسنیم ادعای جهاد کشاورزی مبنی بر کاهش ۲۰ درصدی واردات را رد کرده و آن را نادرست به شما میآورد: «نکته قابل توجه در این میان ادعای وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج در سالجاری و کاهش نیاز به واردات است؛ که در صورت تحقق این ادعا وضعیت کنونی بازار قابل توجیه نیست. البته این اولین بار نیست که ارائه آمار نادرست منجر به چنین محاسباتی در حوزه تنظیم بازار می شود و بازار را دچار تنش های اساسی می کند. مهم ترین نمونه این اتفاق در سال ۱۴۰۰ رخ داد که در نهایت نیز منجر به افزایش سرسام آور قیمت برنج ایرانی شد.»
قیمت برنج ایرانی در بازار
لیستی از قیمت برنج ایرانی غیرتنظیم بازار منتشر شده که در آن قیمت انواع برنج دودی کیلویی ۱۱۷ هزار تومان، برنج هاشمی کیلویی ۱۳۳ هزار تومان و برنج دم سیاه کیلویی ۱۳۳ هزار تومان اعلام شده است.
همچنین برنج شیرودی کیلویی ۱۰۳ هزار تومان و برنج طارم اصل کیلویی ۱۳۳ هزار تومان قیمتگذاری شدهاند.
برنج فجر و برنج قهوهای نیز هر کدام کیلویی ۱۱۳ و ۱۱۷ هزار تومان قابل خریداری هستند.
انواع برنج معطر ایرانی به قیمت کیلویی ۸۸ ، برنج ندا کیلویی ۵۸ و برنج نیم دانه کیلویی ۴۸ هزار تومان به فروش میرسند.
همچنین برنج نیم دانه معطر کیلویی ۷۸ هزار تومان قابل خریداری است.
بنابراین، برنج وارداتی پاکستانی و هندی نیز کیلویی ۶۵ و ۶۷ هزار تومان و برنج وارداتی پاکستانی سوپر باسماتی کیلویی ۸۱ هزار تومان در بازار به فروش میرسد.