دستهگل سایپا؛ سه سال انتظار برای خرید شاهین!
متقاضیان شاهین که در بهار 1402 با بلوکه کردن 100 میلیون تومان برای خرید شاهین ثبتنام کرده بودند اما با گذشت 20 ماه، اکنون سایپا نوبت تحویل زمستان ۱۴۰۴ برای این مشتریان در نظر گرفته شده است
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ در روزهای گذشته پیام های متعددی از خریداران سایپا شاهین در سامانه عرضه خودروهای داخلی داشتیم که از روند عرضه شاهین شکایت داشتند.
در روزهای اخیر بسیاری از مخاطبین عزیز آخرین خودرو طی پیام هایی نارضایتی خود را نسبت به روند عرضه شاهین اعلام کردند و ما هم در همین جهت این موضوع را بررسی کردیم. جریان از این قرار است که مشتریان شاهین این خودرو را با بلوکه سازی ۱۰۰ میلیون تومان در بهار ۱۴۰۲ ثبت نام کرده اند و آن زمان به این دسته از مشتریان موعد تحویل زمستان ۱۴۰۳ تخصیص داده شده است. حالا پس از گذشت ۲۰ ماه شرکت سایپا نوبت تحویل زمستان ۱۴۰۴ برای این مشتریان در نظر گرفته شده است. این یعنی مشتری باید نزدیک به سه سال برای خودرویی داخلی صبر کند که روز اول می توانست با قیمت پایین تر در بازار آزاد آن را تهیه کند. اما دلیل اصلی بروز این مشکل کجاست؟ چه کسی مقصر این شرایط است؟ در ادامه به این سوالات پاسخ می دهیم.
فاطمی امین و شعار تخصیص خودرو به همه!
سامانه عرضه خودروهای داخلی در زمان وزارت سید رضا فاطمی امین شکل گرفت. این سامانه با هدف نظارت بر روند تخصیص و شفافیت طراحی شده بود اما مشکل فعلی از جایی بوجود آمد که آقای وزیر وقت تصمیم گرفت به تمامی ثبت نام کنندگان خودرو تخصیص دهد. بر اساس شنیده ها وزارت صمت در آن زمان با فشار زیاد خودروسازان را مجبور به عرضه حداکثری در سامانه کرد و تا دو سال اولویت تخصیص خودرو برای متقاضیان تعیین گردید. در روند این تخصیص ها حتی ظرفیت های تولید هم در نظر گرفته نشد و تا جای ممکن خودرو تخصیص داده شد تا بازار آرام شود و مشتریان به این امید باشند که تا ۲۰ ماه آینده به خودروی خود می رسند. اما حالا که موعد تحویل این خودروها رسیده، شرکت سایپا اولویت های یک سال بعد را برای شاهین در نظر می گیرد و عنوان می کند که ظرفیت تولید شاهین محدود است! جالب است بدانید که سایپا و دیگر خودروسازان حاضر در سامانه عرضه به هیچ وجه از نظر قانونی تعهدی به مشتریان ندارند. به عبارت ساده تر متقاضیان سامانه تنها با بلوکه سازی ۱۰۰ میلیون تومان یک اولویت دریافت کرده اند و چون قراردادی با شرکت منعقد نشده، شرکت خود را متعهد به این مشتریان نمی داند. به همین دلیل است که سایپا به راحتی موعد تحویل خودروها را یکسال عقب می اندازد و هیچ نهاد نظارتی هم به این موضوع واکنشی نشان نمی دهد.
فاطمی امین وزیری بود که شاید تا سال ها باید پیامد تصمیماتش را در صنعت و بازار خودرو شاهد باشیم. وزیری که با شعار تخصیص خودرو به همه توانست بازار را آرام کند اما به چنین روزهایی فکر نکرده بود. سامانه یکپارچه در نگاه اول بسیار راضی کننده به نظر می رسید و همین باعث شد مردم بدون توجه به نقد کارشناسان در این سامانه ثبت نام کنند اما حالا بسیاری از این مشتریان از این ثبت نام خود پشیمان اند. سامانه یکپارچه تخصیص خودروهای وارداتی آش شله قلمکاری با دستپخت فاطمی امین بود که هنوز مشکلات آن ادامه دارد اما آیا مشکلات امروز خریداران سایپا تنها از تصمیمات وزیر نشئت می گیرد؟ آیا سایپا مقصر نیست؟
بی تدبیری سایپا در تولید
با بررسی تمامی جوانب عرضه شاهین می توان فهمیند که بدون تردید سایپا هم در بروز مشکلات فعلی مقصر است. اگرچه ثبت نام در سامانه تعهدی برای شرکت ایجاد نکرده اما آیا نگاه بدبینانه ای که حالا بسیاری از مشتریان نسبت به این شرکت پیدا کرده اند برای مدیران سایپا مهم نیست؟ سوال مهم تر این که آیا در زمان عرضه برنامه های تولید آینده مشخص نبود که حالا چنین شرایطی رقم خورده است؟ آیا مدیران این شرکت فقط و فقط برای خوش رقصی در مقابل وزیر بوده که با تعدادی نا محدود خودرو عرضه کرده اند؟ به نظر می رسد در مجموعه سایپا یک بی تدبیری و بی برنامگی بسیار عمیق ریشه دوانده که موعد تحویل مشتریان به یک سال بعد موکول می شود!
با این تفاصیل می توان گفت مشکل امروز مشتریان سایپا حاصل کار ترکیبی فاطمی امین و مجموعه سایپا است و تنها متضرر داستان هم مشتری است که باید سه سال در صف خرید خودرو بماند. پایگاه خبری آخرین خودرو آمادگی انتشار هرگونه جوابیه ای را در این خصوص از جانب سایپا را دارد اگرچه بعید است شرکتی که سال ها واحد روابط عمومی برای ارتباط با رسانه ها ندارد، واکنشی نسبت به این داستان داشته باشد!