کدخبر : 22378 تاریخ انتشار :
A

سروکله دومین خریدار سایپا پیدا شد

سروکله دومین خریدار سایپا پیدا شد

در حال حاضر که مقدمات خصوصی‌سازی ایران‌خودرو فراهم شده، بسیاری از نگاه‌ها به سمت شرکت سایپا است تا دومین واگذاری مدیریت دولتی در این شرکت نیز کلید زده شود

به گزارش قیمت ۳۶۰؛ این روزها اگرچه شاهد مخالفت بالاترین نهاد نظارتی و سیاست‌گذار در حوزه رقابت اقتصادی، با انحصارزدایی از صنعت خودرو هستیم، با این حال به اعتقاد بسیاری از کارشناسان با فراهم شدن زمینه واگذاری مدیریت ایران‌خودرو و سایپا به بخش‌خصوصی، در آینده‌ای نزدیک می‌توان شاهد رفع انحصار و شکل‌گیری بازار رقابتی در صنعت خودرو بود که البته این رقابت می‌تواند بین دو شرکت بزرگ ایران‌خودرو و سایپا پس از واگذاری مدیریت دولتی رخ دهد.

به اعتقاد برخی از دست اندرکاران صنعت خودرو، واگذاری مدیریت در سایپا پیچیده‌تر از ایران‌خودرو است، چراکه سهام‌های تودلی در این شرکت، به مراتب بیشتر از شرکت ایران‌خودرو است که همین امر، خصوصی‌سازی را در دومین خودروساز بزرگ کشور، پیچیده و سخت کرده است.

با این شرایط اما سیاستگذار عزم بر واگذاری دو شرکت خودروساز بزرگ کشور را دارد و مقدماتی نیز در این زمینه فراهم شده است؛ از جمله مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی سران قوا در باب واگذاری مدیریت و مالکیت این دو شرکت. پیش از این از کرمان‌موتور به عنوان مشتری اصلی شرکت سایپا یاد شد؛ این در شرایطی است که حالا قطعه‌سازان نیز برای خرید سهام مدیریتی سایپا پا پیش گذاشتند.

بدین ترتیب از یک سو، کرمان موتور به‌عنوان یکی از گزینه‌های جدی برای خرید سایپا مطرح شده و از سوی دیگر، کنسرسیومی از قطعه‌سازی کشور نیز به تازگی برای تحویل مدیریت این شرکت اعلام آمادگی کرده است.

تشکیل کنسرسیوم برای خرید سهام دولتی خودروسازان، یک دهه است که از سوی فعالان این صنعت مطرح شده با این حال اجماعی در این زمینه صورت نگرفته است. 

از سوی دیگر شرکت کرمان‌موتور به عنوان یکی دیگر از گزینه‌های خرید سهام سایپا در شرایطی مطرح شده که از این  شرکت، به عنوان قطب سوم خودروسازی کشور یاد می‌شود؛ بنابراین کرمان‌موتور و کنسرسیومی از قطعه‌سازان  به عنوان دو مشتری خرید سهام مدیریتی سایپا تاکنون مطرح شده‌اند. 

2312710_697

اما واگذاری مدیریت ایران‌خودرو که سال‌ها بود که خریدار آن مشخص بود و با حمایت نهادهای حاکمیتی نیز این کار  انجام شد، در نهایت با  کشمکش و سنگ‌اندازی‌های زیادی از سوی مخالفان و ذی‌نفعان، به سرانجام رسید؛ این در حالی است که واگذاری سایپا با شرایط سخت‌تری روبه‌رو است. 

دولت در ایران‌خودرو زیر شش‌درصد سهام داشت، اما سهمش در سایپا ۱۷.۶ درصد است. بخش عمده‌ای از این سهام نیز، سهام تودلی است؛ بدین معنا که بخش زیادی از سهام این شرکت در اختیار مدیران آن است؛ بنابراین ساختار مدیریتی آن بسیار پیچیده است و واگذاری این شرکت به‌طور حتم با مقاومت‌ها و پیچیدگی‌های  بیشتری همراه خواهد بود.

حالا باید دید که اگر واگذاری مدیریت سایپا نیز کلید بخورد، کدام مشتری موفق به خرید سهام دولتی این شرکت خواهد شد.

منبع دنیای اقتصاد
خواندنی‌ها
ارسال نظر

پربیننده ترین