گلکسی S24 FE؛ ههچیز درباره غولکُش جدید سامسونگ
مشکل افت عملکرد و داغی که همواره گریبانگیر سری FE بودهاند، امسال نیز مرتفع نشده است
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ گلکسی S۲۴ FE، پرچمدار اقتصادی سامسونگ با وجود افزایش چشمگیر قدرت پردازشی، کماکان پارهای از ضعفهای گذشته را با خود بههمراه دارد.
امروزه کمتر کسی را میتوان یافت که بهنحوی با سری فنادیشن سامسونگ آشنا نباشد. محصولات سری FE سامسونگ بهلطف ارائهی سختافزار و کیفیت ساختی در حد گوشیهای پرچمدار با برچسب قیمتی پایینتر بسیار محبوب هستند و بیشتر از آنکه محصولی برای جلب رضایت طرفداران بهحساب بیایند، از آنها بهعنوان قاتل پرچمدار یاد میشود. از سوی دیگر، وجود رقبای قدرتمندی همچون سری T شیائومی دلیل محکمی است تا حیات خانوادهی FE همچنان تداوم یابد.
هوش مصنوعی بهنوعی بازیگر نقش اول این روزهای دنیای فناوری بهحساب میآید؛ بنابراین شرکتهایی مانند سامسونگ فرصت را غنیمت شمردهاند تا از ظرفیت فضای روانی حاکم برای قرارگیری در کانون توجهات، نهایت استفاده را ببرند و از هوش مصنوعی بهعنوان یک برگ برندهی مهم در برابر رقبا بهره ببرند.
حالا نوبت سری FE است تا افزونبر ویژگیهای سختافزاری، قابلیتهای هوش مصنوعی را هم از برادران/خواهران پرچمدارانشان بهارث ببرد؛ اما همهچیز هوش مصنوعی نیست و نباید فراموش کرد که سری FE باهمهی محاسنش، زیر ذرهبین قرار دارد؛ چراکه نسلهای قبلیاش از نظر پایداری عملکرد تراشه و عمر باتری سابقهی چندان درخشانی به جا نگذاشتهاند. آیا سامسونگ توانسته چارهای برای این مسئله بیاندیشد؟ در بررسی گلکسی S۲۴ FE به پاسخ این سوال خواهیم رسید.
طراحی گلکسی S۲۴ FE: خداحافظی با جمع خوشدستها
نخستین تغییر بزرگی که در ظاهر S۲۴ FE بهچشم میخورد، نه تغییر در زبان طراحی، بلکه بزرگشدن اندازهی آن است؛ اکنون ابعاد گوشی از ۶٫۵ به ۶٫۷ اینچ رسیده که شاید برای برخی خبر خوب و برای برخی، ناخوشایند باشد؛ اما از آنجا عمدهی گوشیها، ابعاد مشابهی دارند، شاید بهتر میبود که سامسونگ برای حفظ تمایز، به اندازهی گوشی دست نزند و شانس بیشتری برای کشاندن طرفداران گوشیهای جمعوجور بهسمت خود داشته باشد.
با بزرگشدن ابعاد گوشی، نسبت نمایشگر به بدنه هم به ۸۸ درصد رسیده است که باعث میشود حاشیههای عریض نسل قبل کمتر بهچشم بیایند؛ تأکید میکنم کمتر بهچشم میآیند چون عرض حاشیههای اطراف نمایشگر در گلکسی S۲۴ FE تغییر محسوسی درمقایسهبا نسل قبلی ندارد و همچنان باید چشم خود را به دیدن آنها عادت دهید.
محافظت نمایشگر گلکسی S24 FE پساز یک عقبگرد بزرگ در S23 FE با +Gorilla Glass Victus بهبود پیدا کرده؛ اما قاب شیشهای پشتی گوشی کماکان از جنس Gorilla Glass 5 است و بهدلیل سطح براق و شفافش همچنان استعداد بالایی در جذب اثر انگشت دارد؛ هرچند که اصطکاک خوبی را با دست برقرار میکند و اجازهی سرخوردن گوشی را نمیدهد.
فریم آلومینیومی منحنیشکل و مات نسل قبلی جای خود را به فریم تخت داده است تا مبادا گلکسی اس ۲۴ افای از زبان طراحی امسال کرهایها سرپیچی کرده باشد؛ این تغییر تاحدی به حفظ پایداری گوشی در دست کمک میکند؛ اما از ظرافت گوشی میکاهد و حتی با کاهش ۰٫۲ میلیمتری ضخامت، آنرا زمختتر از نسل قبل نشان میدهد.
با بزرگشدن گوشی و استفاده از باتری بزرگتر، وزن S24 FE چهار گرم بیشتر شده و به ۲۱۳ گرم رسیده است؛ با اینکه افزایش وزن گوشی چندان محسوس نیست؛ اما دستگاه بهدلیل افزایش ابعادش، بهراحتی نسل قبل در دست جای نمیگیرد. ترکیب این دو مورد باعث شد تا بیشتر حسوحال یک گوشی میانرده برایم تداعی شود تا قاتل پرچمدار؛ هرچند که امروزه گوشیهای سامسونگ از پایینرده تا پرچمدار، کموبیش ظاهر یکسانی دارند.
گلکسی S24 FE در رنگهای سبز، آبی، زرد، نقرهای و خاکستری (گرافیت) تولید میشود، با تکیهبر استاندارد IP68 میتواند بهمدت ۳۰ دقیقه در عمق ۱٫۵ متری آب دوام بیاورد، در لبهی پایین از درگاه USB 3.2 Type-C، شیار اسپیکر و حفرههای میکروفون و در لبهی بالا از درگاه سیمکارت و حفرههای میکروفون ثانویه و نویز کنسلینگ میزبانی میکند. دکمههای های پاور و افزایش/کاهش صدا نیز با همان چیدمان قبلی در لبهی راست قرار گرفتهاند.
صفحهنمایش و اسپیکر گلکسی S۲۴ FE: دقیق و جذاب
گلکسی S۲۴ FE از نمایشگر OLED با نام تجاری Dynamic AMOLED ۲X استفاده میکند که محتوا را با وضوح +FHD یا ۲۳۴۰ در ۱۰۸۰ پیکسل و نرخ نوسازی ۱۲۰ هرتز رندر میکند. باتوجهبه افزایش ۰٫۲ اینچی ابعاد نمایشگر، تراکم پیکسلی بهمقدار بسیار ناچیزی کاهش یافته است که با چشم غیرمسلح قابل تشخیص نیست.
پنل گلکسی S۲۴ FE از نوع LTPO و کممصرف نیست و نرخ نوسازی فقط بین ۶۰ و ۱۲۰ هرتز بستهبهمحتوا جابهجا میشود؛ بنابراین نمایشگر همیشهروشن یا AOD گوشی برخلاف سری S۲۴ امکان نمایش تصویر پسزمینه را ندارد و فقط بهنمایش ساعت و اعلانات بسنده میکند.
نمایشگر S24 FE مانند گوشیهای دیگر سامسونگ، از عمق رنگی ۸بیتی با قابلیت نمایش ۱۶ میلیون رنگ بهره میبرد؛ بنابراین استانداردهایی همچون دالبیویژن پشتیبانی نمیشوند و فقط محتوای با استاندارد +HDR10 را میتوانید تماشا کنید؛ اما خبر خوب اینکه نرخ روشنایی دستگاه هنگام پخش چنین محتوایی براساس اندازهگیری زومیت به بیشاز ۲۲۴۰ نیت میرسد؛ البته حداکثر روشنایی زیر نور خورشید از عدد ۱۶۹۵ نیت فراتر نمیرود که باز هم ۳۰ درصد درخشانتر از قبل است.
نمایشگر S24 FE دو پروفایل رنگی Natural و Vivid دارد که در فضاهای رنگی sRGB و DCI-P3 تعریف شدهاند. سامسونگ از گوشیهای S24 بهبعد تغییراتی را در پروفایل Vivid اعمال کرد که بهگفتهی خودش رنگها را طبیعیتر نشان دهد؛ بنابراین با جابهجایی از پروفایل Natural به Vivid بهطور پیشفرض رنگها، شادابی گذشته و پوشش وسیعتر دامنهی رنگی DCI-P3 را باز نمییابند و تغییر خاصی بهجز سردتر شدن رنگها را شاهد نیستیم.
برای تجربهی رنگهایی زندهتر، میتوانید از اسلایدر موجود در بخش Advanced Settings، برای افزایش غلظت رنگ استفاده کنید. با افزایشدادن Vividness به بیشترین میزان میتوان آن تجربهی بصری گذشته را بازیابی کرد؛ با اینحال بازهم بخش اندکی از گسترهی DCI-P3 از زیر دست S24 FE در میرود و بهطور صددرصدی آنرا پوشش نمیدهد.
پروفایل Natural رنگها را کاملا خنثی و با دقت بسیار بالا نمایش میدهد؛ البته دقت پروفایل Vivid هم با DeltaE 3.2 بسیار خوب است؛ اما همان تمایل همیشگی بهسردی در نمایش رنگها را با انتخاب این پروفایل شاهد خواهید بود.
زیر نمایشگر حسگر اثرانگشت اپتیکال قرار دارد که جایگاهش نسبت به S23 FE اندکی پایینتر و عملکردش مانند گذشته سریع و دقیق است؛ سرعت و دقت حسگر اپتیکال دستگاه را نمیتوان با حسگرهای اولتراسونیک مقایسه کرد؛ با اینحال میتوان از این موضوع آسودهخاطر بود که اختلالی در شناسایی اثرانگشت از روی گلسهای محافظ صفحه پیش نمیآید.
گلکسی S24 FE برای تولید صدای استریو از اسپیکر مکالمه بهعنوان بلندگوی دوم استفاده میکند. اسپیکرها حجم صدای بالا و متوازنی را ارائه میدهند. همانند گلکسی S23 FE تفکیک صدا نیز تا زمانی که قصد پخش موسیقیهای شلوغ را نداشته باشید خوب است؛ با اینحال بیسها شاید در برخی آهنگها آن کوبندگی همیشگی را نداشته باشند.
عملکرد و شارژدهی S۲۴ FE: به قدرت یک پرچمدار تمامعیار
وجود تراشههای اگزینوس در قلب فنادیشنها به یک سنت تبدیل شده و سامسونگ ترجیح داده است امسال هم همین رویه را در پیش بگیرد. حالا که بعد از یک سال وقفه، مدلهای پایه و پلاس سری S۲۴ نیز با تراشهی Exynos روانهی بازار شدهاند، سامسونگ برای ایجاد تمایز بین سری پرچمدار و فنادیشن، آن را به تراشهی Exynos ۲۴۰۰e مجهز میکند. ضمن اینکه برعکس سال گذشته، از نسخهی اسنپدراگون خبری نیست و تمام مدلهای S۲۴ FE با تراشهی سامسونگ روانهی بازار میشوند.
تراشهی اگزینوس در قلب گلکسی S۲۴ FE با اگزینوس ۲۴۰۰ در قلب پرچمدارهای سری S۲۴ تفاوت چندانی ندارد و صرفا فرکانس هستهی پرقدرت آن ۱۰۰ مگاهرتز کمتر است. سامسونگ میگوید که تغییر در فرکانس هستهی پرقدرت اگزینوس ۲۴۰۰e، به بهبود مصرف انرژی تراشه، پایداری بالاتر و کنترل بهتر دمای آن در کاربریهای مختلف کمک میکند.
با نگاهی به نتایج بنچمارکها در جدول زیر متوجه میشویم که کاهش ۱۰۰ مگاهرتزی فرکانس پردازنده در بنچمارکهای معمول تأثیر محسوسی بر عملکرد S۲۴ FE نسبت به S۲۴ ندارد و با اختلافی اندک در پردازشهای تکهستهای و چندهستهای از آن ضعیفتر ظاهر میشود. با توجه به یکسانبودن پردازندهی گرافیکی عملکرد S۲۴ FE در این بخش نیز با همخانوادهی پرچمدارش تفاوت قابل ذکری ندارد.
شکاف بین نسلی تراشهی S۲۴ FE با S۲۳ FE در حدی است که هرگونه مقایسهای را از موضوعیت خارج کند. اگزینوس ۲۴۰۰e در تمام زمینهها از جمله قدرت پردازشی CPU و GPU نهتنها نسل قبل خود را بهراحتی کنار میزند، بلکه تقریبا همهی شبهپرچمدارهای سایر برندها را که در زومیت بررسی کردهایم، به زانو در میآورد.
فنادیشن ۲۰۲۴ سامسونگ، در پردازشهای تکهستهای ۳۰ درصد و در پردازشهای چندهستهای و توان محاسباتی گرافیکی نیز ۶۰ درصد بهتر از نسل گذشته ظاهر میشود. تست شبیهساز بازی نیز نشان میدهد که بهلطف بهبود ۸۰درصدی در نتایج، در اجرای بازیها نیز میتوان با اعتماد بیشتری روی S۲۴ FE حساب باز کرد.
در اجرای بازی سنگینی همچون Genshin Impact، میتوان ارزیابی بهتری از عملکرد تراشهی سامسونگ در سناریوهای سنگین و واقعیتر داشت. در وضعیتی که تنظیمات گرافیکی بازی را روی بالاترین حالت قرار داده بودیم، بازی به مدت کوتاهی با میانگین ۵۵ فریمبرثانیه اجرا شد؛ اما پس از گذشت دقایقی با گرمتر شدن دستگاه تا حدود ۴۳ درجهی سلسیوس، عملکرد نیز به ۴۰ فریمبرثانیه افت کرد. افت فریمهای ناگهانی نیز مشکل دیگری بود که در بازی Genshin Impact تجربه کردیم.
تست پایداری عملکرد GPU میتواند دید بهتری از نحوهی مدیریت عملکرد و دمای تراشه در کاربریهای سنگین و طولانی بهدست دهد. گلکسی S۲۴ FE آزمون را با اختلاف تقریبا ۱۰۰۰ امتیازی نسبت به همخانوادهاش S۲۴ شروع میکند، اما آزمون را با سطح امتیاز برابر بهپایان میرساند. چنین شرایطی نشان میدهد که افت عملکرد تراشهی ۲۴۰۰e در کاربری سنگین، کمتر از اگزینوس ۲۴۰۰ است که بهنوعی حاکی از مدیریت بهتر عملکرد آن خواهد بود.
از نظر کنترل دما، اوضاع چندان بهنفع تراشهی سامسونگ پیش نمیرود و با توجه به اینکه خاطرهی چندان خوبی از وضعیت دمایی تراشههای اگزینوس در ذهنمان نیست، با حساسیت بیشتری هم به این مقوله نگاه میکنیم. در طول تست استرس، دمای بدنهی گوشی تا ۴۶ درجهی سلسیوس هم بالا میرفت که بههیچوجه نمیتوان از واژههای «پیشرفت» یا «بهبود» برای توصیف آن استفاده کرد.
باتری گلکسی S۲۴ FE نسبت به مدل سال گذشته، ۲۰۰ میلیآمپرساعت افزایش پیدا کرده و با توجه به اینکه امسال ابعاد نمایشگر نیز بزرگتر شده است، نتیجهی بهدستآمده در تست شارژدهی باتری امیدبخش بهنظر میرسد. گلکسی S۲۴ FE میتواند در کاربری روزمره حدود ۱۳ ساعت شارژدهی داشته باشد؛ یعنی ۴ ساعت شارژدهی بیشتر از نسل قبل.
گلکسی S۲۴ FE امسال نیز تنها با ۸ گیگابایت رم وارد بازار میشود که باتوجه به تبوتاب هوش مصنوعی، ظرفیت مطلوبی برای یک شبهپرچمدار اندرویدی بهحساب نمیآید. علاوهبر مدلهایی با فضای ذخیرهسازی ۱۲۸ و ۲۵۶ گیگابایت، نسخهی ۵۱۲ گیگابایت آن نیز در دسترس کاربران قرار دارد. مدل ۱۲۸ گیگابایتی از فضای ذخیرهسازی UFS ۳.۱ استفاده میکند.
ما مدل ۲۵۶ گیگابایت را برای بررسی در اختیار داشتیم. با توجه به نتیجهی بنچمارکها، به نظر میرسد فضای ذخیرهسازی در مدلهای ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت از نوع UFS ۴.۰ باشد که سرعت بالایی در خواندن و نوشتن داده در اختیار میگذارد.
نرم افزار گلکسی S۲۴ FE: شبهپرچمداری پُر از هوش مصنوعی
علاوهبر تراشهی پرچمدار، گلکسی S۲۴ FE ویژگیهای نرمافزاری بسیاری را از خانوادهی گلکسی S۲۴ بهارث میبرد. از آنجا که از زمان معرفی سری S۲۴، اسم هوش مصنوعی سامسونگ را زیاد میشنویم، انتظار داشتیم که دست کم تعدادی از قابلیتهای هوش مصنوعی مولد سامسونگ را در فن ادیشن امسال آنها هم ببینیم. خوشبختانه در بخش نرمافزار، کُرهایها لطف ویژهای به شبهپرچمدار امسالشان داشتهاند.
گلکسی S۲۴ FE پکیج کاملی از امکانات هوش مصنوعی سامسونگ را در بطن نرمافزارش ارائه میکند. قابلیتهایی همچون Sketch To Image، ترجمهی زنده تماسها یا همان Live Translate، ویرایش عکس با هوش مصنوعی، قابلیتهای دستیار هوش مصنوعی همچون Chat Assist و Note Assist و البته، قابلیت جذاب و فوقالعاده کاربردی Circle To Search در S۲۴ FE نیز حضور پر رنگی دارند.
بهلطف تراشهی قدرتمند، گلکسی S۲۴ FE میتواند برخی از مدلهای زبانی هوش مصنوعی را بدون نیاز به اتصال اینترنت پردازش کند و به نسخهی آفلاین هوش مصنوعی گوگل، یعنی جمینای نانو نیز دسترسی داشته باشد. از آنجایی که پیشتر در مقالهی بررسی گلکسی S۲۴ اولترا بهطور مفصل در مورد قابلیتهای هوش مصنوعی سامسونگ صحبت کردهایم، پیشنهاد میکنیم.
گلکسی S24 FE، به طور پیشفرض اندروید ۱۴ را اجرا میکند و حتی اگر قابلیتهای هوش مصنوعی را هم کنار بگذاریم، ویژگیهای جذابی را در قلب آن خواهیم یافت. مثلا S24 FE حالا از قابلیت Super HDR بهره میبرد؛ بهاین مفهوم که روشنایی نمایشگر براساس نقاط روشن و تاریک عکس مستقل از روشنایی خود دستگاه تنظیم میشود و مانند ویدیوهای HDR میتوانید عکسها را زندهتر و روشنتر از قبل تماشا کنید. ضمن اینکه وعدهی ۷ سال بهروزرسانی سیستمعامل، وجه اشتراک دیگر S24 FE با پرچمدارهای امسال سامسونگ بهحساب میآید که میتواند هر کاربری را به خرید آن ترغیب کند.
دوربین گلکسی S۲۴ FE: کموبیش بهتر و گاهی بدتر
کرهایها برای دوربین S۲۴ FE نهتنها همان رویهی همیشگی خود یعنی استفاده از ترکیب سهگانه واید، اولتراواید و تلهفوتو را در پیش گرفتهاند، بلکه بهجز دوربین تلهفوتو در حسگرها و لنزها نیز دست نبردهاند. مثل گذشته همان حسگر ۵۰ مگاپیکسلی مورد استفاده در نسل قبل و نیز گوشیهای S۲۲ تا S۲۴ و حسگر ۱۲ مگاپیکسلی دوربین اولتراواید S۲۳ FE در این گوشی حضور دارد.
دوربین تلهفوتو از حسگر ۸ مگاپیکسلی ساخت OmniVision بهجای SK Hynix استفاده میکند که از نظر ابعاد حسگر و پیکسلها تفاوت خاصی با قبل ندارد و بزرگنمایی سهبرابری را ارائه میدهد؛ بنابراین بهجز نقش پردازندهی سیگنال تصویر در پردازش عکسها، عامل دیگری را نمیتوان چندان در متفاوتبودن خروجی تصاویر دخیل دانست.
بهطور کلی عکسهای دوربینهای S۲۴ FE تفاوت چندانی با نسل قبلشان ندارند، با اینحال در برخی سناریوها این گوشی عملکرد بهتری از خود بهنمایش میگذارد و در برخی شرایط دیگر عکس این قضیه اتفاق میافتد.
مقایسه دوربین گلکسی S۲۴ FE با S۲۳ FE
دوربینهای تلهفوتو هر دو گوشی عملکرد بسیار نزدیکی دارند؛ با اینحال در برخی از شرایط گلکسی S۲۴ میتواند عکسهای خوش رنگ و لعابتر و کنتراستیتری را ثبت کند؛ اما بازهم از نظر گسترهی دینامیکی دربرابر گلکسی S۲۳ FE از خود ضعف نشان میدهد و در بیرون کشیدن جزئیات از نقاط روشن عاجز میماند.
در تاریکی از آنجاییکه گلکسی S۲۴ FE میتواند عکسهای باثباتتری را ثبت کند، بهجای افزایش حساسیت، سرعت شاتر را کُند میکند تا بتواند عکسهای کمنویزتری را بگیرد. بههمین دلیل جزئیات سایهها و نواحی تاریکتر ممکن است به اندازهی S۲۳ FE قابل تشخیص نباشند؛ اما در عوض پردازشهای کمتری روی عکس اعمال میشود و بنابراین میتوان شاهد عکسی واقعگرایانهتر بود.
گلکسی S۲۴ FE؛ محصولی همچنان درگیر با چالشهای همیشگی
غیبت یکسالهی اگزینوس شانس دوبارهای به فنادیشن کرهایها داد تا بتواند از نظر سختافزاری ارتقای قابل توجهی را تجربه کند؛ بهطوری که ارتقا از S۲۳ FE به اینگوشی را میتوان منطقیتر از ارتقا از S۲۱ FE به S۲۳ FE دانست. عمر باتری بیشتر و پشتیبانی نرمافزاری هفتساله در کنار قابلیتهای هوش مصنوعی دو عامل مهم دیگری هستند که نسلهای قبل سری FE را دربرابر این گوشی بهزانو درمیآورند.
اگر به سوال ابتدای مقاله رجوع کنیم، میبینیم که همچنان مشکل افت عملکرد و داغی که همواره گریبانگیر سری FE بودهاند، امسال نیز مرتفع نشده است و حتی نسخهی ضعیفشدهی اگزینوس ۲۴۰۰ نیز نتوانسته به آن کمکی بکند. بهنظر میرسد این مسئله تا زمانی که سامسونگ از اگزینوس دست نکشد همچنان سرجهازی قاتل پرچمداران کرهایها خواهد بود.