تورم سراغ ثروتمندان رفت!
جدیدترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم سالانه کل کشور در آذرماه 32.5 درصد، تورم نقطه به نقطه 31.4 درصد و تورم ماهانه 2 درصد بوده است
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ تورم ماهانه دهک اول که کمبرخوردارترین دهک جامعه محسوب میشود، در آذر امسال بالاتر از ۲.۲ درصد بوده که بر این اساس در میان دهکهای هزینهای، بالاترین تورم را تجربه کرده است.
بررسی دقیقتر نشان از آن دارد که این دهک جامعه بیشترین تورم ماهانه اقلام خوراکی را نیز به خود اختصاص داده است. به عبارتی، به دلیل آنکه بخش قابل توجهی از درآمد ناچیز این دهک به تامین خوراکی اختصاص مییابد، وزن و ضریب اهمیت خوراکی ها در سبد این گروه از جامعه نسبت به سایر گروهها بیشتر است. به این ترتیب این دهک بالاترین تورم ماهانه را به ثبت رسانده است.
بررسیها نشان میدهد در آذر امسال تورم ماهانه سه دهک هزینهای اول، دوم و دهم در مقایسه با تورم ماهانه کل کشور بالاتر بوده است.
همچنین بالاترین تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی و خدمات در آذر امسال به دهک دهم که ثروتمندترین دهک محسوب میشود تعلق گرفته؛ موضوعی که علت آن را باید در وزن و ضریب اهمیت اقلام غیرخوراکی در سبد این گروه از جامعه نسبت به سایر دهکها جست و جو کرد. از آنجا که در کیک درآمدی این دهک، اقلام غیرخوراکی سهم بالایی دارند، بنابراین تورم ماهانه نسبتا بالایی را در اقلام غیرخوراکی تجربه کردهاند.
مرکز آمار در تازهترین به روز رسانی خود، تصویری از وضعیت تورم در آذر ماه ارائه داده که نشاندهنده بهتر بودن وضعیت نسبت به آبان ماه است. تمام شاخصهای تورمی در این ماه کاهش یافتهاند. این اُفت در حدی بوده که یکی از شاخصهای تورمی رکوردی ۴ ساله از خود بر جای گذاشته است.
معنای تورم دهکها
با این همه پاسخ به این سوال که «تورم دهکها به چه معناست؟» از اهمیت بسزایی برخوردار است. در پاسخ باید اشاره کرد که اگر تمام خانوارهای کشور به ترتیب میزان هزینه از کمترین به بیشترین مرتب شوند و هر ۱۰ درصد آنها در یک گروه قرار گیرند، دهکهای هزینهای ایجاد میشوند. به این ترتیب، دهک اول شامل ۱۰ درصد از فقیرترین خانوارها در جامعه و دهک دهم شامل ۱۰ درصد از ثروتمندترین آنها است.
همه این دهکها یک سبد مشخص و معینی از کالا را مصرف میکنند. با اینحال آنچه آنها را از یکدیگر متفاوت میکند سهم و اهمیت هر کدام از این کالاها در سبد مربوط به هر دهک است و این امر عامل تفاوت فشار تورمی وارد شده به دهکها محسوب میشود.
شاخص تورم یکی از مهمترین متغیرهای اقتصادی است که تغییرات مستمر سطح عمومی قیمت کشور را میسنجد. بر این اساس، تورم برای یک کالای خاص نیست و اگر قیمت گروهی از کالاها افزایش یابد، تورم ایجاد شده است. همچنین، اگر قیمتها در یک دوره زمانی معین و به صورت مقطعی بالا رود، تورم محسوب نمیشود. بلکه اگر گرانی ایجاد شده ادامهدار شود و گروهی از کالاها را در برگیرد، تورم نامیده میشود.
تورم ماهانه دهکها نیز به این معنا است که قیمت یک سبد مشخص از کالا و خدمات که وزن این کالاها برای هر دهک متفاوت است در ماه گذشته نسبت به آبان ماه چه مقدار افزایش داشته است.
وضعیت تورم دهکها در آذرماه سال جاری
جدیدترین گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که تورم سالانه کل کشور در آذرماه 32.5 درصد، تورم نقطه به نقطه 31.4 درصد و تورم ماهانه 2 درصد بوده است.
همانطور که گفته شد در آذر سال جاری بالاترین تورم ماهانه اقلام خوراکی در میان دهکها به ترتیب مربوط به دهک اول و دوم بوده است. به بیان دقیقتر تورم ماهانه خوراکیها در دهک اول 2.1 درصد و در دهک دوم 2 درصد برآورد شده است. از طرف دیگر بالاترین تورم اقلام غیرخوراکی در دهک اول و دهم تجربه شده است. تورم اقلام غیرخوراکی و خدمات مربوط به دهک اول و دهم، 2.3 درصد اعلام شده است.
به دلیل آنکه دو دهک اول و دوم جز پایینترین اقشار جامعه به لحاظ مالی هستند، بنابراین وزن و سهم اقلام خوراکی از سبد این قشر بالاتر از سایر دهکها است. از همین رو در ماه گذشته تورم ماهانه بالاتری تجربه کرده و تورم دهک اول 2.24 درصد و تورم دهک دوم معادل 2.07 درصد بوده که نسبت به دهکهای دیگر تورمی بالاتر داشته است.
آنچنان که گفته شد دهک دهم در ماه گذشته بالاترین تورم ماهانه اقلام غیرخوراکی را تجربه کرده که میزان آن 2.3 درصد بوده است. به دلیل آنکه وزن این اقلام در سبد ثروتمندترین قشر جامعه نسبت به سایر دهکها بالاتر بوده از همینرو این دهک نیز تورم نسبتا بالایی تجربه کرده و مقدار آن برابر با 2.08 درصد محاسبه شده است.