نقرهداغ شدن چند بانک معروف بهخاطر مستاجران
آمارهای جدید از مشارکت بانکها در قانون جهش تولید مسکن نشان میدهد، عملکرد 18 بانک در پرداخت تسهیلات صفر بوده است
در حالی برخی از بانک ها در پرداخت تسهیلات مسکن به قانون جهش تولید عمل نکرده و از ان طفره می روند که سازمان امور مالیاتی در نظر دارد امسال موضوع جریمه و دریافت مالیات از این بانک های متخلف را اجرایی کند.
طبق قانون جهش تولید مسکن بانکها می بایست ۲۰ درصد تسهیلات خود را صرف بخش مسکن کنند اما طبق آمار بانک مرکزی از ۲۶ بانکی که باید به بخش مسکن تسهیلات پرداخت می کردند، ۱۸ بانک سهم صفر درصدی در پرداخت تسهیلات دارند.
مرحوم سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق، در یکی از جلسات شورایعالی مسکن با انتقاد از این اقدام سیستم بانکی گفته بود که «متأسفانه عملکرد برخی بانکها در ارائه تسهیلات قابل قبول نیست، برخی بانکها به جای پرداخت تسهیلات مسکن به مسکنسازی روی آورده و فعالیت اقتصادی خود را جز آمار تسهیلات پرداختی نهضت ملی مسکن می دانند.»
اقبال شاکری عضو کمیسیون عمران مجلس در جدیدترین اظهار نظر خود با بیان اینکه جریمه سنگین مالیاتی در انتظار بانکهای متخلفی است که به قانون جهش تولید مسکن عمل نکنند گفت: طبق قانون جهش تولید مسکن تمامی بانک ها باید اقدام به پرداخت تسهیلات ۵۵۰ میلیون تومانی مسکن کنند و باید ۲۰ درصد تسهیلات خود را به بخش مسکن اختصاص دهند. حال اگر در این زمینه کوتاهی کنند با تمامی متخلفان برخورد و جریمه های سنگینی برای آنها در نظر گرفته می شود که به طور قطع این جریمه های مالیاتی از امسال اجرایی می شود.
برخی از بانک ها باید حدود ۲۵۰هزار میلیارد تومان جریمه مالیاتی می شدند
اما آمارها نشان می دهد که طی سالهای ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ برخی از بانک ها باید حدود ۲۵۰هزار میلیارد تومان جریمه مالیاتی می شدند اما ظاهرا هنوز خبری از این دریافت جریمه نیست.
آنطور که محمدرضا مهدیار اسماعیلی، مدیرعامل صندوق ملی مسکن اعلام کرده است بانکها با روشهای حقوقی بهدنبال لغو بخشی از قانون جهش تولید مسکن هستند.
هر چند سید احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، بانکها را طبق قانون جهش تولید مسکن موظف به پرداخت تسهیلات دانسته است و باید قطعاً در پرداخت تسهیلات ساخت برای پروژههای نهضت ملی مسکن همکاری کنند اما آمارها نشان می دهد که از ۲۶ بانکی که باید به بخش مسکن تسهیلات پرداخت می کردند، ۱۸ بانک سهم صفر درصدی در پرداخت تسهیلات دارند. و این آمار یعنی اینکه برخی بانک ها در این زمینه همکاری نداشتهاند.
طبق قانون جهش تولید مسکن اگر بانکها در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن همکاری نکنند، مشمول جریمه میشوند که اگر همچنان این عدم همکاری ادامه یابد از آنها باید جریمه دریافت شود.
کارشناسان بر این باور هستند که همکاری بانکها در پرداخت تسهیلات ساخت مسکن زمینهساز افزایش سرعت ساخت میشود.
آمارهای جدید از عملکرد بانکها در خصوص مشارکت در قانون جهش تولید مسکن تا پایان فروردین سال ۱۴۰۳ نشان میدهد که جمع تسهیلات پرداختی ۲۶ بانک دولتی و خصوصی، در سرفصلهای تسهیلات ساخت خود مالکی، مشارکت نهضت ملی مسکن، تسهیلات مسکن شهری، مسکن روستایی، ودیعه مسکن و حوادث غیرمترقبه ۱.۹۷۸.۱۱۸ میلیارد ریال بوده است.
از بین ۲۶ بانک، ۱۸ بانک عملکردشان در بخش پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن صفر بوده است
عملکرد بانکها در نهضت ملی مسکن چندان رضایتبخش نبوده و مانند آمارهای قبلی از بین ۲۶ بانک، ۱۸ بانک عملکردشان در بخش پرداخت تسهیلات نهضت ملی مسکن صفر بوده است. بانکهای مسکن، سپه، ملی، تجارت، ملت، صادرات، صنعت و معدن و توسعه صادرات تنها بانکهایی بودند که در تاریخ منتهی به ۳۱ فروردین ماه امسال جمعاً ۶۵۷.۵۹۶ میلیارد ریال تسهیلات در نهضت ملی مسکن پرداخت کردند.
جمع تسهیلات مسکن شهری پرداختشده توسط ۲۶ بانک، ۱.۰۹۸.۹۷۰ میلیارد ریال بوده است، البته در این مورد هم ۵ بانک عملکردشان صفر بوده و در حوزه مسکن روستایی هم تنها ۹ بانک نسبت به پرداخت تسهیلات به متقاضیان این بخش اقدام کردهاند؛ مجموع تسهیلات پرداختی در مسکن روستایی توسط بانکها ۳۸۹.۵۱۳ میلیارد ریال بوده است.
بر همین اساس نیز بانک مسکن ۵۲.۷۷۲ میلیارد ریال، پستبانک ۷,۵۲۳ میلیارد ریال، بانک سپه ۴۸,۸۳۸ میلیارد ریال، بانک رفاه کارگران ۳۳.۱۹۳ میلیارد ریال، بانک ملی ۴۶.۱۶۳ میلیارد ریال، بانک تجارت ۶۵.۷۴۵ میلیارد ریال، بانک ملت ۶۲.۳۴۰ میلیارد ریال، بانک صادرات ۵۵.۱۹۵ میلیارد ریال و بانک کشاورزی ۱۸.۷۴۴ میلیارد ریال تسهیلات مسکن روستایی را پرداخت کردهاند.