کدخبر : 25755 تاریخ انتشار :
A

تارا V1 پلاس؛ رقیب شاهین و جک J4 چقدر ارزش خرید دارد؟

تارا V1 پلاس؛ رقیب شاهین و جک J4 چقدر ارزش خرید دارد؟

تارا V1 در بازار آزاد با قیمت 985 میلیون تومان فروخته می‌شود؛ قیمتی که برای یک سدان اقتصادی با سطح امکانات محدود دور از انتظار است

به گزارش قیمت ۳۶۰؛ شرکت ایران خودرو می‌خواست به پایگاه تولید و مونتاژ بعضی از محصولات پژو نظیر مدل‌های ۳۰۱، ۲۰۸ و ۲۰۰۸ در ایران تبدیل شود، اما بعد از بازگشت تحریم‌ها و خروج پژو از بازار ایران، این مهم دست‌نیافتنی شد. اما از آنجا که ایران خودرو حق استفاده از پلتفرم پژو ۳۰۱ را در اختیار داشت تصمیم گرفت این خودرو را به‌صورت داخلی و با کمک شرکای چینی در ایران بدون حضور کمپانی پژو به تولید برساند.

اما پروژه پژو ۳۰۱ ایرانی خیلی زودتر از اینکه به نتیجه برسد، متوقف شد. در عوض پروژه‌ای جدید تعریف شد تا بر اساس پلتفرم و اتاق پژو ۳۰۱، یک خودرو سدان جمع و جور با نام و نشان ایرانی به تولید برسد. نتیجه کار محصول تارا بود که در اواخر دهه ۹۰ شمسی رونمایی شد و با چهره متفاوت از همزاد پژویی خود به بازار ایران راه پیدا کرد.

تارا به‌صورت دستی و اتوماتیک در دسترس مشتریان ایرانی قرار گرفت اما از سال ۱۴۰۲ شرکت ایران خودرو نسخه جدیدی از مدل دستی را با نام تارا V۱ پلاس یا تارا V۱P به بازار فرستاد که مهم‌ترین تغییر آن نسبت به نسخه قبلی استفاده از گیربکس دستی ۶ سرعته بود. بعضی از جزئیات طراحی و امکانات این خودرو نیز دستخوش تغییر شد که در ادامه به‌صورت مفصل‌تر به بررسی آنها می‌پردازیم و نقاط ضعف و قوت این محصول ایرانی را بررسی می‌کنیم.

طراحی ظاهری تارا V۱P

همان‌طور که اشاره کردیم اتاق تارا در اصل به پژو ۳۰۱ یا سیتروئین الیزه تعلق دارد که سال ۲۰۱۲ طراحی شد و حالا در ایران نیز روی تارا مورد بهره‌برداری قرار گرفته است.
طراحان و مهندسان شرکت ایران خودرو اصولا نه از لحاظ فنی و نه از نظر میزان سرمایه، توانایی ایجاد تغییرات اساسی روی اتاق این خودرو را نداشتند و به همین دلیل صرفا به یک فیس لیفت کلی و جامع روی اتاق پژو ۳۰۱ برای خلق محصول تارا بسنده کردند.طراحی ظاهری تارا V1P

نسخه وی ۱ پلاس همان شکل و شمایل اولیه تارا را به نمایش می‌گذارد، با این تفاوت که طرح چراغ‌های زمخت عقب آن تغییر کرده و حالا از لحاظ چینش اجزای داخلی، جذابیت بیشتری به نمایش می‌گذارد؛ چرا که طرح خرپایی گرافیک چراغ‌های قبلی که الهام گرفته از برج میلاد بود، اصلاً به مذاق مشتریان و کارشناسان خوش نیامد، اما این چراغ جدید که ابتدا روی نمونه‌های تیون‌شده توسط شرکت آپکو مورد استفاده قرار گرفته بود، توانسته فرم دلنشین‌تری به نمای عقب تارا V1 پلاس ببخشد.

اما نقطه ضعف اصلی طراحی چهره محصولات سری تارا حالت زمخت، ساده و ناهماهنگ چراغ‌های جلو به همراه طرح سپر و جلوپنجره با نمای جانبی اتاق و فرم قسمت عقب است که به این ماشین ایرانی ظاهری قدیمی می‌بخشد. فقط کافی است که به طرح چندضلعی‌مانند قاب کرومی جلوپنجره و فرم ساده چراغ‌های جلو بیشتر دقت کنید و پس از مقایسه با چهره محصولات وارداتی، به کم‌کاری یا بدسلیقگی طراحان ایران خودرو پی ببرید.

نمای عقب تارا V1P

البته احتمالاً کم‌هزینه‌شدن پروژه و صرفه‌جویی در ساخت قطعات جدید، دست طراحان را برای ارائه المان بسته نگه داشته است، وگرنه می‌شد چهره این خودرو بسیار زیباتر از آنچه اکنون هست، به نظر برسد.

نکته منفی دیگر در چهره تارا V1 پلاس شکاف نسبتا زیاد بین در کاپوت و چراغ‌هاست که نمای روبروی این ماشین ایرانی را کمی سطح پایین نشان داده و سوالاتی را در مورد دقت مونتاژ قطعات این بخش در ذهن به وجود می‌آورد.

به استثنای حالت ناهماهنگ و نسبتا قدیمی طرح چهره، ستون‌های جانبی به‌عنوان یک خودرو اقتصادی فرم قابل قبولی دارند و از انحناهای تقریبا آیرودینامیک بهره می‌برند. چراغ پیوسته قسمت عقب نیز در طرح جدید خود دلچسب‌تر از گذشته به نظر می‌آید و حجم‌پردازی پروفیل‌های بدنه این خودرو نیز اگرچه خیلی عضلانی و اسپرت نیست، اما می‌تواند دقیقا همان چیزی باشد که از یک ماشین خانوادگی اقتصادی انتظار می‌رود.

طراحی داخلی تارا V۱P

مطابق انتظار شرکت ایران خودرو تغییرات اساسی داخل کابین تیپ‌ V1P تارا اعمال نکرده و تقریبا همان کابین قبلی را با همان سطح کیفی ارائه داده است. البته طرح رودری‌ها کمی تغییر کرده و استفاده از روکش‌های مخملی سطح کیفی آن را مقداری بالاتر برده است.

همچنین در بخش جلوی اهرم دسته دنده نیز تغییراتی ایجاد کرده که شامل حذف کلیدهای شیشه بالابر و جانمایی دو موبایل باکس است که برای کاربران امروزی کاربردی خواهد بود. جالیوانی این قسمت نیز کاربردپذیری بالایی داشته و می‌تواند برای قرار دادن جاسیگاری یا بطری آب مناسب باشد. اما نکته اصلی اینجاست که فرم داشبورد تارا V1P بسیار قدیمی است و هیچ‌گونه سنخیتی با طرح‌های نوین از خود ارائه نمی‌دهد. این سبک طراحی شاید ۱۰ سال پیش برای یک خودرو اقتصادی مناسب بود، اما امروزه دیگر نمی‌تواند پابه‌پای رقبا حرکت کند و برای مشتریان جذابیت داشته باشد.

طراحی داخلی تارا V1P

حتی در بازار کم‌تنوع خودروهای اقتصادی ایران، مشتریان امروزه می‌توانند به‌جای خرید انواع تارا به سراغ نمونه‌هایی کارکرده خودروهای چینی بروند که از لحاظ طراحی داخلی شرایط به‌مراتب بهتری دارند و اصول نوین طراحی داخلی در این‌گونه محصولات به‌نحو چشمگیرتری رعایت شده است. علاوه بر زیبایی، ارگونومی داشبورد تارا نیز خیلی مناسب نیست و شاید رانندگان بلندقد مشکلاتی از جهت فضای پاها و زانوها در برخورد با قسمت‌های کناری بخش وسط داشبورد داشته باشند.

طراحان سعی کرده‌اند که به کمک پلاستیک‌های مشکی براق و طرح‌های نقره‌ای کمی از سادگی این کابین بکاهند، اما این ترفند نیز خیلی موفق نبوده و بر گیرایی کابین تارا وی یک پلاس تاثیر چندانی نگذاشته است.

اما نقطه قوت کابین تارا می‌تواند فضای بسیار جادار و اصطلاحا دلباز آن باشد که محیط راحتی برای کاربران بلندقد چه در ردیف عقب و چه در ردیف جلو ایجاد می‌کند البته دلباز بودن در حدی نیست که در کابین این خودرو بتوان خیلی راحت بود، اما نسبت به خودروهای هم‌کلاس یک گام جلوتر است و محدودیت‌های جدی به کاربران به‌ویژه در ردیف عقب اعمال نمی‌کند.

نوع فرم صندلی‌ها نیز نسبت به بعضی دیگر از خودروهای داخلی با اصول ارگونومی بیشتری طراحی شده و میزان حمایتگری آن از بدن سرنشین هنگام دور زدن قابل قبول است، اما باز هم نباید تارا V1 پلاس را با خودروهای جدید و سطح بالاتر مقایسه کرد. وجود کنسول آرنج جلو و عقب نیز موجب راحتی بیشتر سرنشینان این محصول ایران خودرو خواهد شد.

اما نکته منفی این کابین نیز استفاده از متریال سطح پایین به‌ویژه پلاستیک‌های خشک با سطح کیفی نه‌چندان بالا است که حس ارزان‌بودن را از نقاط مختلف کابین به افراد حاضر در آن انتقال می‌دهد و بهتر بود که از مواد مرغوب‌تری برای داشبورد رودری‌ها و روکش صندلی‌ها استفاده می‌شد.

طراحی داخلی تارا V1P

یک برگ برنده که اتاق تارا می‌تواند در برابر رقبا رو کند و کاربردپذیری خود را به‌نحو چشمگیری افزایش دهد، گنجایش بالای صندوق عقب این خودرو است که به ۶۴۰ لیتر می‌رسد و در این کلاس خودرویی برای بازار ایران بی‌رقیب محسوب می‌شود.

جهت اطلاع باید بدانید که صندوق عقب محصولات خانواده سمند حدود ۵۰۰ لیتر و پژو پارس معادل ۴۷۰ لیتر ظرفیت دارند که طی سال‌های گذشته به‌عنوان صندوق عقب‌های بزرگ و جادار برای محصولات اقتصادی بازار ایران شناخته می‌شدند، اما حالا تارا با ۶۴۰ لیتر می‌تواند به‌راحتی آنها را پشت سر بگذارد و دغدغه مسافرتی خانواده‌ها را به حداقل برساند.  چرا که می‌توان ۶ یا ۷ چمدان بزرگ به همراه مقداری لوازم دیگر را درون این صندوق جا داد و با خیال راحت‌تر به مسافرت رفت و با خیال راحت‌تر به مسافرت رفت.

مشخصات فنی تارا V۱ پلاس

ایران خودرو بعد از سال‌ها تولید و استفاده از موتور تیوفایو پژو تصمیم گرفت این پیشرانه را به‌روزرسانی کند تا هم استانداردهای آلایندگی جدید به‌نحو راحت‌تری روی آن اعمال شود و هم بهره‌وری این موتور نسبتا قدیمی افزایش پیدا کند. نتیجه کار با نام پیشرانه تیوفایو پلاس (TU5P) معرفی شد که روی خودروهای مختلفی از جمله تارا مورد استفاده قرار گرفت.

این پیشرانه همچون نسخه معمولی تیوفایو دارای ۴ سیلندر به حجم ۱.۶ لیتر است و سیستم تنفس طبیعی در آن به‌کار گرفته شده است. با این حال در موتور تیوفایو پلاس سیستم تایمینگ متغیر سوپاپ هوا به همراه اویل پمپ دبی متغیر استفاده شده تا کارایی، مصرف سوخت و تنفس موتور نسبت به گذشته بهبود پیدا کند. این تحولات تاثیر کوچکی روی توان خروجی موتور گذاشته و آن را به ۱۱۳ اسب بخار به‌علاوه ۱۴۴ نیوتن‌متر گشتاور رسانده است.

مشخصات فنی تارا V1 پلاس

خانواده موتورهای تیوفایو برای محصولات اقتصادی داخل ایران گزینه مناسبی محسوب ‌شده و به‌ویژه نسخه‌های قدیمی آنها کیفیت بالا و دوام فنی مطلوبی ارائه می‌دادند؛ به‌طوری که میزان خرابی آنها نسبت به سایر موتورهای پرفروش بازار داخل پایین‌تر است، اما نمونه‌های جدید سطح کیفی نسبتا پایین‌تری دارند و دیگر آن دوام قبلی را به شما ارائه نمی‌دهند.

با این حال در شرایط فعلی موتور TU5 پلاس می‌تواند پیشرانه مناسب برای خودروهای اقتصادی داخلی از جمله تارا V1 پلاس محسوب شود و مالکان این خودرو را از لحاظ تعمیرات و نگهداری خیلی به دردسر نیندازد.

با توجه به وزن ۱۱۷۳ کیلوگرمی این خودرو می‌توان گفت که توان ۱۱۳ اسب بخار کافی خواهد بود تا بتواند شتاب ۱۲.۵ ثانیه را در شرایط استاندارد به ثبت برساند.

این میزان شتاب اصلا عدد هیجان‌انگیزی نیست، اما وقتی با شتاب‌های ۱۳- ۱۴ ثانیه‌ای سایر محصولات هم‌رده مقایسه شود، می‌توانید کمی لبخند رضایت نسبت به آن روی لب‌های خود نگه دارید.

همچنین میانگین مصرف سوخت تارا V1P به‌طور رسمی ۷.۲ لیتر در هر ۱۰۰ کیلومتر برای شرایط ترکیبی، ۹.۴ لیتر برای رانندگی شهری و ۵.۹ لیتر برای رانندگی در جاده به‌ازای پیمایش هر ۱۰۰ کیلومتر اعلام شده که ارقامی مقرون‌به‌صرفه و قابل قبول برای بازار ایران محسوب می‌شوند.

باک سوخت تارا هم ۵۰ لیتر ظرفیت دارد. تارا V1 پلاس به‌طور متوسط در یک رانندگی ترکیبی، پیمایش حدود ۷۰۰ کیلومتری را میسر می‌کند. این گنجایش باک میزان مراجعه شما به پمپ بنزین را کاهش می‌دهد که به‌ویژه در طول مسافرت‌های طولانی یک نکته مثبت است.

پشت آمپر تارا V1 پلاس

در مورد سیستم تعلیق تارا V1 پلاس هم باید بدانید که اتفاق چندان خاصی رخ نداده و مطابق معمول از نمونه‌های مستقل مکفرسون برای جلو و یکپارچه محور پیچشی برای قسمت عقب استفاده شده است.

با این حال طراحی شاسی و نوع ویژگی‌های دینامیکی تارا دستی به‌نحوی است که هندلینگ و پایداری آن نسبت به بعضی محصولات همکلاس داخلی در سطح بالاتری قرار می‌گیرد و سیستم‌های کنترل کشش و پایداری نیز می‌توانند اطمینان بیشتری هنگام دور زدن به راننده بدهند تا بتواند مانورهای مورد نیاز در سرعت‌های متعارف یا کمی بالا را با دلگرمی بیشتر انجام دهد.

مشخصات کلی

نوع موتور خودرو خطی بنزینی
حجم موتور ۱.۶ لیتر
سیلندر / سوپاپ ۴ / ۱۶
تنفس موتور طبیعی
قدرت ۱۱۳ اسب بخار
گشتاور ۱۴۴ نیوتن.متر
گیربکس ۶ سرعته دستی
محور محرک دیفرانسیل جلو
شتاب ۱۲.۵ ثانیه
سرعت ۱۹۰ کیلومتر بر ساعت
مصرف سوخت ۷.۲ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر
استاندارد آلایندگی یورو ۵
فرمان برقی
بدنه سدان جمع و جور
نوع رینگ فولادی

ابعاد و ظرفیت ‌ها

طول ۴۵۱۹ میلیمتر
عرض ۱۷۴۸ میلیمتر
ارتفاع ۱۴۶۶ میلیمتر
فاصله محورها ۲۶۵۲ میلیمتر
وزن خالص ۱۱۷۰ کیلوگرم
تعداد سرنشین ۵ نفر
ظرفیت صندوق عقب ۶۴۰ لیتر
حجم مخزن سوخت ۵۰ لیتر
قطر رینگ ۱۵ اینچ

آپشن های تارا V۱ پلاس

خودرو تارا وی یک پلاس امکانات سطح بالایی ندارد، اما نسبت به مدل اولیه تارا امکانات بیشتری مثل سنسور نور و باران و دوربین عقب را در دسترس می‌گذارد. سیستم‌های کنترل کشش و پایداری نیز که این روزها به‌صورت استاندارد در آمده و همه خودروهای جدید به آن مجهز هستند. نمایشگر لمسی مالتی‌مدیا، فرمان برقی و کروز کنترل نیز جزو امکانات شاخص این خودرو محسوب می‌شوند.

آپشن های تارا V1 پلاس

اما به جز این موارد دیگر خیلی نکته خاصی در فهرست تجهیزات تارا دستی شش دنده دیده نمی‌شود و در مجموع خودروی خوش امکانات محسوب نمی‌شود.

کروز کنترل دارد
کروز کنترل هوشمند
کنترل ایستایی در سربالایی دارد
کنترل سرعت در سرازیری
کنترل کشش دارد
کنترل پایداری دارد
ضد واژگونی
اتو پارک
سنسور جلو
سنسور عقب دارد
سنسور باران دارد
سنسور فشار باد تایر دارد
سنسور خواب‌آلودگی راننده
رادار نقطه کور
رادار تغییر لاین
رادار تصادف جلو
رادار تصادف عقب
رادار تابلوخوان
ترمز ضدقفل دارد
توزیع نیروی ترمز دارد
ترمز کمکی
ترمز اضطراری خودکار
ترمز پارک برقی
اتولایت دارد
دی لایت دارد
دکمه‌های کنترلی فرمان دارد
گرم‌کن فرمان
پدال شیفتر
نمایشگر اطلاعات و سرگرمی ۷ اینچ (لمسی)
سیستم صوتی ۴ اسپیکر
ناوبری دارد
دوربین عقب دارد
دوربین ۳۶۰ درجه
هداپ
کیسه هوا ۲ عدد
ورود بدون کلید
استارت بدون کلید
تهویه اتوماتیک دارد
صندلی برقی راننده
صندلی برقی سرنشین جلو
گرمکن صندلی جلو
سردکن صندلی جلو
ماساژور صندلی جلو
آینه بغل برقی دارد
گرم‌کن آینه بغل
پانوراما
سانروف

مزایای تارا V۱ پلاس

+استهلاک فنی نسبتا پایین

+اشتراک برخی قطعات فنی با پژو ۲۰۶ و پارس تیوفایو

+کابین و صندوق جادار

معایب تارا V۱ پلاس

– کیفیت فنی نه‌چندان بالا

– طراحی بدنه ناهماهنگ

– طراحی داخلی قدیمی و کابین کم‌کیفیت

– امکانات محدود

– قیمت نسبتا بالا

قیمت تارا V۱ پلاس در بازار

قیمت تارا V1P در نمایندگی برای فروش در فروردین ماه ۱۴۰۴ خورشیدی، ۷۸۵ میلیون تومان است و قیمت این خودرو در بازار آزاد نیز به ۹۸۵ میلیون تومان می‌رسد. این قیمت برای یک خودروی اقتصادی کمی بالاست و توان خرید تارا V1 پلاس را برای مشتریان آن محدودتر می‌کند.

در بازار کم‌تنوع ایران تولیداتی مثل دنا پلاس توربو دستی، سورن پلاس، شاهین دنده ای، فردا ۵۱۱ و جک J4 به‌عنوان رقبای تارا وی ۱ پلاس مطرح هستند و باید با این محصول ایران خودرو رقابت کنند.

منبع خودرو 45
خواندنی‌ها
ارسال نظر

پربیننده ترین