دلایل رشد بورس در روزهای اخیر چیست؟
یکشنبه برای دومین روز متوالی شاخص کل بورس تهران با یک رشد پرقدرت مواجه شد و نزدیک به ۳ درصد رشد کرد.با این میزان رشد ارزش کل بازار سهام ۴ میلیارد دلار افزایش یافت. به نظر می رسد بازار سهام در آستانه یک رشد میان مدت است
قیمت ۳۶۰- پس از نزول های فرسایشی شاخص کل بورس تهران، بالاخره از ابتدای هفته روند نزولی جای خود را به صعود داد، به طوری که ابتدا در روز شنبه شاخص کل بورس تهران ۱.۵ درصد و سپس در مبادلات امروز نزدیک به ۳ درصد افزایش یافت.
با این میزان رشد ارزش کل بازار سهام ظرف دو روز گذشته ۴ میلیاردو ۱۸۰ میلیون دلار افزایش یافت و به ۱۵۵ میلیاردو۳۴۰میلیون دلار رسید.دیروز همچنین ارزش کل معاملات خرد با رشد زیادی مواجه شد و بعد از ماه ها به محدوده ۵ هزارو ۵۰۰ میلیارد تومان رسید. این روند صعودی منجر به تزریق نقدینگی تازه به بورس و ورود دوباره سهامداران به بازار سهام شده است به طوری که ظرف دو روز نزدیک به ۱۰۰۰ میلیارد تومان پول جدید از سوی سهامداران حقیقی وارد بازار سهام شده است.
دلایل رشد
به نظر می رسد عواملی از جمله موافقت با افزایش سرمایه شرکت های خودرو سازی، افزایش نرخ حواله دلار تا محدوده ۴۰ هزار تومان و خبر اصلاح عوارض صادراتی محصولات خام و نیمهخام زنجیره فولاد اثر مثبتی بر معاملات بازار سهام داشته است. ضمن اینکه باید در نظر گرفت نرخ دلار بازار آزاد نیز روندی صعودی داشته است. با این حال به زعم تحلیل گران کاهش تنش های ژئوپولتیک نیز در کاهش استرس سهامداران نقش داشته است. آن طور که آمار ها نشان می دهد چراغ رشد شاخص های بورس ابتدا با رشد قیمت سهام شرکت های خودرو سازی در بورس روشن شد به طوری که در روز شنبه و از همان ابتدای معاملات سهام این شرکت ها با صف های خرید مواجه شدند و این موضوع بلافاصله به کل بازار سرایت کرد. این افزایش تقاضا برای خرید سهام خودرو سازان به این بود که خبر های تایید نشده نشان می دهد که شورای عالی هماهنگی سران قوا با افزایش سرمایه شرکت های خودرو سازی از محل تجدید ارزیابی موافقت کرده است.
آخر هفته قبل عباس علی آبادی وزیر صنعت با ارسال نامه ای به محسن رضایی دبیر شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا خواستار افزایش سرمایه شرکت های خودرو سازی شده بود.
علیمردان عظیمی مدیرعامل گروه صنعتی نیز در این باره گفته بود: برای افزایش یافتن سرمایه شرکت های خودرو سازی مکاتبات متعددی با سران قوا، وزیر صمت و وزیر اقتصاد صورت گرفته که به نتیجه نیز رسیده است؛ تقریبا بسیاری از مشکلات امروز ما از جمله زیان ده بودن و مشکلات تسهیلاتی با افزایش سرمایه حل خواهد شد و امیدواریم تا پیش از پایان سال این اتفاق رقم بخورد.
این اخبار در کنار رایزنی های سازمان بورس برای افزایش یافتن سرمایه شرکت های خودرو سازی آثار مثبت زیادی بر سهام خودرو سازان داشته و چون سهام شرکت های خودرو سازی اثر زیادی بر معاملات بورس دارد و این شرکت ها عمدتا رهبری بازار را در اختیار دارند سهام این شرکت ها پر تقاضا شد و اثر خود را بر کل معاملات بورس برجای گذاشت. ضمن اینکه کاهش عوارض صادراتی محصولات خام و نیمهخام زنجیره فولاد نیز می تواند نقش زیادی در افزایش درآمد شرکت های این حوزه در بورس داشته باشد. به همه اینها می توان افزایش قیمت حواله دلار تا محدوده ۴۰ هزار تومان را هم اضافه کرد.
بازار به کدام سو خواهد رفت؟
از نظر تکنیکی یک خط حمایت مهم در محدوده ۲ میلیون و ۵۰ هزار واحد در شاخص بورس تشکیل شده است که این موضوع می تواند محرک مهمی برای تداوم روند صعودی شاخص بورس باشد. از نظر بنیادی نیز افزایش قیمت دلار حواله تا محدوده ۴۰ هزار تومان(۳۹۸۶۴ تومان) می تواند اثر مثبتی بر میزان سود آوری شرکت های بورس به ویژه شرکت های صادرات محور داشته باشد. چرا که ارز حاصل از صادرات شرکت های بورس با همین نرخ تسعیر می شود و هر نوع افزایش قیمت دلار حواله ای می تواند درآمد این شرکت ها را بیشتر کند و منجر به رشد قیمت سهام این شرکت ها شود.
همه اینها درحالی است که تحت تاثیر نزول های مداوم شاخص بورس قیمت سهام بسیاری از شرکت های بورس به کمترین حد خود رسیده و این موضوع جذابیت خرید سهام را افزایش داده است. به بیان دیگر قیمت ها به کف رسیده و خرید سهام بسیاری از شرکت ها صرفه اقتصادی خوبی پیدا کرده است. در چنین شرایطی اغلب تحلیل گران انتظار دارند شاخص های بورس دست کم برای یک مقطع میان مدت با رشد مواجه شوند،اما هنوز هم بازار به محرک های پرقدرت تری برای نزول های بلند مدت نیاز دارد که باید دید در روز های آینده آیا تغییری در مقررات اقتصادی برای بهبود وضعیت بورس از سوی دولت ایجاد خواهد شد یا خیر؟