لاتاری بلیط؛ از فروش بلیط تقلبی تا سود 500 میلیونی شرکتهای گردشگری
رویه فروش بلیط قطار د ر این سالها همچون لاتاری بوده است؛ کسانی که شانس بیشتری داشته باشند در گرفتن بلیط موفقتر عمل میکنند
به گزارش قیمت ۳۶۰؛ ابتدای آبان ماه امسال در گزارشی با عنوان «لاتاری بلیت قطار» به مشکلات و دشواریهای تهیه بلیت قطار برای مسافران و زائران پرداختیم؛ این که شیوه جدید پیشفروش بلیت چه استرسی به مسافران برای خرید بلیت وارد میکند و این که بعضاً پیشفروشها با تأخیر اعلامشده و زمان برنامهریزی برای مسافرتها حتی مسافرتهای کاری را از مردم گرفته است و تقریباً هیچ ضمانتی وجود ندارد که بتوانید بین زمان تهیه بلیت و رزرو کردن و برنامه کاری خود هماهنگی مطمئن به وجود بیاورید.
علاوه بر این فروش بلیت به نحوی است که اگر مثلاً ساعت ۹ صبح هر بیست و ششم آخر هرماه آغاز شود حجم درخواست به حدی بالاست که در همان ساعات اولیه بلیتها به اتمام میرسد و این رویه ما را یاد ثبتنام خودرو یا قرعهکشیهای مشهور مانند بلیت لاتاری میاندازد. البته پیشتر روابط عمومی راهآهن اعلام کرده بود که دلیل این ماراتن تهیه بلیت، نبود تعداد ناوگان بهاندازه نیاز کشور است که بعضاً ۱۰ برابر تعداد بلیتهای موجود تقاضا وجود دارد و در حال حاضر فقط یکسوم نیاز ناوگان کشور واگن وجود دارد.
معضل به لاتاری بلیت ختم نمیشود و این فضا باعث شده است که خریدوفروش بلیت قطار در بازار دلالی و یا بهنوعی به اسم چارتری، سازمانی قوت بگیرد طوری که بعضاً بلیت قطار ۸۰۰ هزارتومانی تا ۲ میلیون تومان هم ردوبدل میشود. درواقع این پیشفروش بلیتها خود به بازار سیاه برای سوداگران تبدیلشده است که گلایههای جدی مسافران بخصوص زائران و مسافران مشهدالرضا را در پی داشته است.
شرکتهایی که سود ۵۰۰ میلیونی به جیب میزنند
علاوه بر این برخی ادعای مطرح شده حاکی از آن است که برخی شرکتهای گردشگری توانستهاند در حجم بالای بلیت قطار پیشخرید کرده و با سود قابلتوجه در اختیار مسافران قرار میدهند ، طوری که در هر مرحله پیشفروش بلیت تا ۵۰۰ میلیون تومان سود به جیب میزنند.
بلیتهای تقلبی و گران
معضل دیگری که برخی مسافران به خصوص زائران علی ابن موسیالرضا (ع) این روزها بهصورت جدی درگیر آن شدهاند «فروش بلیت تقلبی» است. بر اساس اطلاعاتی که برخی مسافران در اختیار ما قرار دادهاند متأسفانه به دلیل کمبود بلیت و تقاضای بالا به خصوص برای زائرانی که میخواهند مشهد را به مقصد دیگر شهرهای کشور مانند تهران ترک کنند، عدهای سودجو اقدام به تهیه بلیتهای جعلی با ظاهری کاملاً شبیه بلیتهای واقعی کرده و این بلیتها را با قیمتهای سه برابر نرخ واقعی به مسافران میفروشند اما از بد ماجرا وقتی زائر به راهآهن مراجعه کرده و قصد سوارشدن به واگنها را دارد به او اعلام میشود این بلیت تقلبی بوده و نمیتواند سوار قطار شود و دردسرهای بعدی برای مسافر...
سوالات و پاسخ های راه آهن
برای پیگیری دغدغهها، گلایهها و مطالبات مطرحشده از سوی مسافران و زائران مشهدالرضا تلاش کردیم با مدیران راهآهن کشور مصاحبه کنیم و درنهایت ناچار شدیم مصاحبه را بهصورت غیرمعمول سؤال کتبی در اختیار راهآهن کشور قرار دهیم که بعد از حدود یک ماه انتظار سرانجام پاسخ سؤالات داده شد که در ادامه سؤالات و پاسخ آن را که اداره کل برنامهریزی و نظارت بر خدمات مسافری راهآهن، داده است خواهید خواند.
۱- آیا ۱۰۰ درصد بلیتهای قطار پیشفروش میشوند؟ و آیا ۱۰۰ درصد این پیشفروشها از طریق سایت فروخته میشود؟
پاسخ: بهغیراز ظرفیتهای مرتبط با مأمورین موظف قطار و ظرفیتهای اداری، الباقی ظرفیت قطارها بهصورت ۵۰ درصد مراکز فروش غیرحضوری و ۵۰ درصد مراکز فروش حضوری، پیشفروش میشود.
۲- آیا شرکتهای خدمات گردشگری و سازمانها و چارتر کنندهها سهمی از پیشفروش بلیتها دارا هستند؟ اگر سهم دارند چه میزان و به چه طریق در اختیار آنها قرار میگیرد؟
پاسخ: طبق مصوبه هیئت مدیره راهآهن، فروش بلیت بهصورت چارتری ممنوع است.
۳- متأسفانه اخیراً ادعاها و اسنادی منتشرشده است که بر اساس آن برخی شرکتها توانستهاند تعداد قابلتوجهی بلیت قطار را خریداری کنند و با نرخهای بالاتر به متقاضیان بفروشند؟ چنین پدیدهای را چگونه باید کنترل کرد؟
پاسخ: شرکتهای مورد اشاره اگر تحت مجوز راهآهن ج.ا.ا فعالیت داشته باشند طبق مقررات با آنها برخورد خواهد شد.
۴- متأسفانه پدیده دیگری که اسناد آن موجود است این است که برخی سودجویان اقدام به فروش بلیت تقلبی به مسافران بهخصوص گردشگران و زائران امام رضا(ع) در مشهد و دیگر شهرها کردهاند که این بلیتها بهصورت پرینتی بوده و کاملاً شبیه بلیت واقعیاند اما تقلبی هستند.
پاسخ: در خصوص برخورد با سودجویان، مکاتبات لازم با دادستان کل کشور انجامشده است.
۵- حجم بلیتهای پیشفروش شده نسبت به میزان تقاضا بسیار اندک هستند و شهروندان حتی برای مسافرتهای روزانه و کاری بین تهران تا مشهد با مشکل مواجه هستند و عملاً برنامهریزی برای تهیه بلیت را غیرممکن کرده است. آیا راهبرد و راهکاری برای مسافرانی که میخواهند با قطار مسافرت کنند و جود دارد که بتوانند با خیال راحت برای مسافرت خود و رزروها در مقصد اقدام کنند؟
پاسخ: ظرفیت قابلارائه در پیشفروش، به دلیل کمبود ناوگان و نیروی کشش، محدود بوده و تقاضای سفر با قطار با عنایت به گران بودن بلیت هواپیما و مخاطرات جادهای، بسیار بالا است. به همین دلیل در مسیرها و تاریخهای پر تقاضا در ساعات ابتدایی پیشفروش، ظرفیت قطارها تکمیل میشود.
همانگونه که ملاحظه میشود پاسخهای راهآهن کشور بعد از یک ماه در حد پاسخهای کوتاه و به صورت کلی است و امکان تفسیر نیز وجود دارد. علاوه بر این هنوز برخی سؤالات برای مردم و مسافران پابرجا است، اینکه مردم چگونه میتوانند با خیال راحت برای مسافرت و انجام رزروها در مقصد اقدام کنند و مطمئن باشند که قادر خواهند بود بلیت قطار تهیه کنند؟
پاسخ های قابل تفسیر
در خصوص سوءاستفادههایی که برخی شرکتهای گردشگری از پیشفروش بلیت میکنند و بلیت را چند برابر قیمت واقعی به مردم میفروشند نیز راهآهن تنها اعلام کرده است که با شرکتهای دارای مجوز راهآهن برخورد خواهد کرد اما به هیچ نمونه یا موردی که اعمال قانون شده یا بازرسی صورت گرفته باشد اشاره نشده است و حتی در خصوص برخورد با سوءاستفاده صورت گرفته در خصوص فروش بلیت جعلی تنها به ارجاع دادن موضوع به دادستانی کشور بسنده شده است. لذا میتوان اینگونه تفسیر کرد که راهآهن جمهوری اسلامی ایران از موضوع سوءاستفاده برخی شرکتهای گردشگری یا سوءاستفادههای دیگر مطلع بوده و به نحوی آن را تایید کرده است.
علاوه بر این با توجه به این که بخشی از بلیتها بهصورت مراجعه حضوری به فروش میرسد این امکان وجود دارد برخی اشخاص حقیقی و یا حقوقی بتوانند در حجم بالاتری بلیت پیشخرید نموده و آن را به مسافران و زائران بفروشند و سود چند دهمیلیونی در هر دوره پیشفروش بلیت قطار به جیب بزنند و گویی هیچ راهکاری برای جلوگیری از این فرایند وجود ندارد.