دلایل رواج فروش دلاری لوازم خانگی چیست؟
بررسیهای میدانی در فروردین ماه نشان میدهد فروشندگان لوازم خانگی وارداتی را به دلار یا درهم در بازار میفروختند
هر اتفاقی در سیاست داخلی و خارجی ایران بیفتد در بازارها نمود پیدا میکند. قبلا میزان تاثیرگذاری سیاستها بر بازار این مقدار نبود، اما امروز ثانیهای روی بازار ارز و طلا تاثیر میگذارد و بازار ارز هم سایر بازارها را متاثر میکند. فروش، عدم فروش، افزایش یا کاهش قیمت، تنوع سبد کالایی و حتی برنامهریزیها برای آینده به سیاستها وابسته شده است.»
به گفته فعالان بازار لوازم خانگی این شرایط تولیدکنندگان را هم متاثر کرده است. آنهایی که به ما کالا میفروختند فعلا از هرگونه فروشی خودداری میکنند. فروش دلاری لوازم خانگی وارداتی در ایران به دلایل زیر انجام میشود:
۱. تامین نیازهای بازار: برخی از لوازم خانگی، مثل لوازم الکترونیکی، لوازم آشپزخانه و... در ایران تولید نمیشوند یا تولیدات داخلی نیاز بازار را پوشش نمیدهد. بنابراین واردات این محصولات از کشورهای دیگر از جمله با استفاده از دلار صورت میگیرد.
۲. کیفیت بالا: برخی از محصولات خارجی به علت کیفیت بالا و فناوری پیشرفتهتر، در بازار ایران تقاضای بالایی دارند. بنابراین فروش دلاری این محصولات میتواند جذاب و مطلوب باشد.
۳. تنوع محصولات: واردات لوازم خانگی از کشورهای دیگر، تنوع بیشتری در بازار ایران ایجاد میکند و به مصرفکنندگان امکان انتخاب بین گزینههای مختلف را میدهد.
۴. تاثیرات اقتصادی: نوسانات نرخ ارز و تغییرات در قیمت دلار ممکن است باعث شود که فروش دلاری لوازم خانگی وارداتی در ایران جذابتر شود. به عنوان مثال، در صورت کاهش نرخ ارز، قیمت لوازم خانگی وارداتی کاهش پیدا میکند و مصرفکنندگان به راحتی میتوانند این محصولات را خریداری کنند.
۵. تاثیرات سیاسی: تحریمها و تغییرات سیاسی نیز ممکن است باعث شود که فروش دلاری لوازم خانگی وارداتی در ایران رونق بگیرد، زیرا این تغییرات ممکن است باعث کاهش تولید داخلی و افزایش وابستگی به واردات شود.
بهطور کلی، فروش دلاری لوازم خانگی وارداتی در ایران به عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی و بازاری بستگی دارد که تاثیرات متعددی بر آن دارند.
هشدار در مورد فروش دلاری لوازم خانگی
چندی پیش مهدی امیدوار، سخنگوی اتاق اصناف ایران پیرامون اقدام برخی واحدهای صنفی فعال در حوزه لوازم خانگی مبنی بر فروش دلاری محصولات خود گفت: این اقدام تخلف است؛ بنابراین در صورت مشاهده آن برای بار نخست به واحد صنفی متخلف تذکر داده میشود، اما با تکرار مجدد این امر در دفعات بعدی، واحد صنفی مدنظر پلمب میشود. در این میان بعضا مواردی هم وجود دارد که در همان دفعه نخست با تشخیص مقام قضایی حکم پلمب آن فروشگاه صادر و سپس توسط مجریان امر اجرا میشود. وی تصریح کرد: تاکنون گزارشهای تلفنی متعددی درباره خرید و فروش ملک، خودرو یا لوازم خانگی سنگین با استفاده از رمزارز، سکه طلا یا دلار به اتاق اصناف ایران منتقل شده، اما با وجود این تا به حال گزارش حضوری پیرامون این مساله به ما ارسال نشده است.
سخنگوی اتاق اصناف ایران ادامه داد: تمامی معاملات باید بر اساس پول رایج کشور صورت پذیرد؛ به همین خاطر فروش هرگونه کالا با ابزار پرداختی جز پول ملی تخلف است. فروشندگان تمامی اصناف موظفند که برای عرضه همه کالاها فاکتور رسمی صادر کنند؛ بنابراین یک واحد صنفی نمیتواند در فاکتور فروش خود دلار، سکه یا رمزارز را به عنوان مبنای محاسباتی محصولات خود ذکر کند.
امیدوار در پایان خاطرنشان کرد: در حال حاضر اتاق اصناف ایران با استفاده از معاونت بازرسی خود نظارت و توجههای لازم بر عملکرد اتحادیههای سراسر کشور بهویژه بخش بازرسی آنها را دارد. در صورت ارسال گزارش تخلف از سوی مردم، آن موضوع به سرعت توسط اتحادیهها مورد بررسی قرار میگیرد.