چینیها نهضت ملی مسکن را به اتمام میرسانند/ ساخت مسکن چینی با 150 دلار امکان پذیر است؟
رئیس انجمن انبوهسازان مسکن گفت: چینیها قرار است با ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار در ایران خانه بسازند، با این رقم امکان ندارد برنامهای در ذهنشان نباشد؛ به نحوی که ممکن است قیمت نفتی که قرار است تهاتر کنند را ارزانتر بگیرند و به این شکل هزینهها را جبران کنند
قیمت ۳۶۰- بعد از صحبتها و حواشی متعدد پیرامون ساخت مسکن توسط چینیها در ایران، این بار خبر قطعی در این زمینه از زبان یک نماینده مجلس منتشر شده و زمان ورود چینیها به ایران اعلام شده است.
محمدرضا رضاییکوچی، رییس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در اینباره گفته است که چینیها قول دادهاند که از اردیبهشت ماه سال آینده وارد بازار مسکن ایران شوند.
این نماینده مجلس همچنین تاکید کرده است که شرط ایران برای سرمایهگذاری چینیها انتقال تکنولوژی است و نیازی به ورود نیروی کار و پیمانکار از این کشور نیست.
لطفالله فروزنده، معاون اقتصادی شهردار تهران نیز در دفاع از مسکن چینی میگوید ما تکنولوژی صنعتیسازی مسکن را نداریم، صنعتیسازی یعنی اینکه برای ما مسکنهایی یکساله میسازند و عمر مفید آن از ۴۰ سال به ۸۰ سال میرسد، بنابراین باید انتقال تکنولوژی انجام شود.
مهرداد بذرپاش، وزیر راه و شهرسازی هم در رابطه با مسکن چینی گفته است که از حضور چینیها در بخش ساختوساز مسکن به شرط سرمایهگذاری و ورود فناوری سریع ساخت مسکن استقبال میکنیم.
در این میان،با وجود عدم انتشار اطلاعات شفاف درباره مسکن چینی و صرفا ارائه صحبتهای سربسته در اینباره، برخی فعالان بخش خصوصی و بخشی از کارشناسان مسکن مخالف حضور چینیها در بخش مسکن ایران هستند و مکرر در این رابطه هشدار میدهند، اما به نظرمیرسد که دولت تصمیم قطعیاش را گرفته و میخواهد هر طور که شده پروژه نهضت ملی مسکن را به سرانجام برساند.
ایرج رهبر، رئیس هیاتمدیره انجمن انبوهسازان استان تهران در این زمینه میگوید: حدود دو سال است که دولت در این رابطه تلاش میکند و حالا شهرداری هم اضافه شده، ما مخالفت خودمان را از سالهای قبل اعلام کرده بودیم. به هر حال نظر خود مسئولان است چه تصمیمی بگیرند.
رهبر ادامه داد: ما از نظر فنی و مهندسی و همچنین نیروی انسانی چیزی از چینیها کم نداریم و آنها هم مورد اضافهتری از ما ندارند.
وی افزود: ما بارها گفتهایم که بخش خصوصی هم از نظر سرمایهگذاری و هم اجرای کار و پیمانکاری آماده همکاری با دولت است. در اولین جلسهای که با آقای بذرپاش داشتیم، اعلام کردم که چون توان مالی متقاضیان و تسهیلاتی که ارائه میشود، برای ساخت واحد مسکونی کافی نیست، برای این که کار نخوابد و پروژه نهضت ملی مسکن مانند مسکن مهر طولانی نشود، ما آمادگی داریم که سرمایه خودمان را بیاوریم و همان اندازه هم سهم مشارکت داشته باشیم.
به گفته رئیس انجمن انبوهسازان، بخش خصوصی آمادگی مشارکت داشته، اما از آن موقع تا به حال، دولت هیچ اقدامی انجام نداده است.
رهبر در مورد احتمال تهاتر نفت با مسکن چینی نیز میگوید: بسیاری از شرکتهای داخلی آمادگی این را داشتند که از دولت نفت بگیرند و در عوض به سازندهها برای ساخت مسکن، پول بدهند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا چینیها موفق به ساخت مسکن ارزان در ایران میشوند، گفت: بارها گفتهام چینیها نمیتوانند مسکن ارزان بسازند. چندین سال قبل همراه دولت به ترکیه، سوریه و عراق میرفتیم، چینیها هم بودند و قیمتی که برای ساخت یک متر مربع مسکن، ۸ سال پیش میگفتند بین ۳۵۰ تا ۴۰۰ دلار بود.
این مقام صنفی بیان کرد: میگویند چینیها قرار است با ۱۰۰ تا ۱۵۰ دلار در ایران خانه بسازند، با این رقم امکان ندارد برنامهای در ذهنشان نباشد. ممکن است قیمت نفتی که قرار است تهاتر کنند را ارزانتر بگیرند و به این شکل هزینهها را جبران کنند. به هر حال بعید است که چینیها حاضر باشند با متری ۱۵۰ دلار در ایران خانه بسازند. چندین سال قبل میگفتند ۴۰۰ دلار، چطور الان به ۱۰۰ دلار رسیدهاند.
رئیس انجمن انبوهسازان در مخالفت با مسکن چینی به یک تجربه اشاره میکند و میگوید: ما شاهد حضور چینیها در بزرگراه تهران - شمال بودیم، بیشتر از یک سال و نیم نتوانستند دوام بیاورند و ول کردند و رفتند، با این حال ما داریم این تجربه تلخ را دوباره تکرار میکنیم.
به گفته عضو اتاق بازرگانی تهران، بعد از رفتن چینیها، مهندسان ایرانی این بزرگراه را دست گرفتند و قسمتهای بسیار سختتر را انجام دادند و توانستند پلهای بالای ۴۰ متر و تونلهای ۶ کیلومتری بسازند.
کمتر از یک سال و نیم به پایان دولت رییسی باقی مانده و مشخص نیست که حتی با وجود حضور چینیها که صحبتهای ضد و نقیضی درباره آنها وجود دارد، دولت چگونه میخواهد و میتواند به مهمترین وعده خود مبنی بر ساخت ۴ میلیون مسکن جامه عمل بپوشاند.